Οποιοι πολίτες κινηθούν παράνομα, δηλαδή αναιτιολόγητα, εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά, για μετακινήσεις ακόμη και εντός Αττικής, το κρίσιμο χρονικό διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και σε ιερούς ναούς άλλων περιοχών.
Ως γνωστόν η Αττική, χωρίζεται σε 8 περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα η Νομαρχία Αθηνών χωρίζεται σε Κεντρικό, Βόρειο, Δυτικό, Νότιο Τομέα, η Νομαρχία Πειραιώς σε Πειραιώς, Νήσων, όπως επίσης οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Οι αιτιολογίες μετακίνησης ισχύουν, ωστόσο για όποιον πολίτη, πεζό ή οδηγό, κινηθεί παράνομα και άσκοπα εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας του θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ και ανάλογα αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και 150 ευρώ αν κινηθεί το ίδιο παράνομα εντός περιφερειακής ενότητας.
Η απόφαση
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Στο άρθρο 2 της συγκεκριμένης ΚΥΑ και στην παράγραφο 7 αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 ν. 4622/2019 (Α’ 133). Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω Αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Ειδικώς στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για 60 ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του ΚΟΚ, όπως ισχύει».
188 παραβάσεις
Στο μεταξύ, σε ποσοστό 3,2% ανήλθαν οι παραβάτες του «σφραγίσματος» της Αττικής. Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως και το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν τη δημοσίευση του ΦΕΚ διπλασιασμού του προστίμου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών και Ελευσίνας αλλά και στις παλιές εθνικές οδούς, είχαν προβεί σε 5.900 ελέγχους οδηγών και βεβαίωσαν 188 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα των 150 ευρώ. Αργότερα το μεσημέρι άρχισαν και οι πρώτες αφαιρέσεις πινακίδων και τα πρώτα 300άρια!
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις συνεχίζονται και την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 2.286 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 796 στην Αττική, 281 στη Θεσσαλονίκη και 207 στη Δυτική Ελλάδα, που κατέλαβαν τις τρεις «πρώτες θέσεις». Για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 4 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 4 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 394 παραβάσεις και 378 συλλήψεις.
Από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 725 παραβάσεις. Από τις 23 Μαρτίου 2020 έως και χθες είχαν βεβαιωθεί συνολικά 29.866 παραβάσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου