Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του, ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285 (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών) του Ποινικού Κώδικα, όσο και για άλλα αδικήματα, όπως είναι της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κ.λπ.
Η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
«Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάσωση της νόσου του κορωνοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».
Εξοδο με χρονικό όριο εξετάζει η κυβέρνηση
Στο τραπέζι έχει μπει και εξετάζεται πολύ σοβαρά η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τις οικίες τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Τρίτη στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό αφού δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε τον παραδοσιακό οβελία. Τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορωνοίο που φαίνεται πως αποδίδουν.
Όλα τα τα παραπάνω εξαιτίας των λίγων απείθαρχων που όμως συνιστούν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Οπως έγραψε στον Ελεύθερο Τύπο ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος από τους 6.229 πολίτες που ελέγχθηκαν, 121 είχαν σπάσει την καραντίνα, 2.059 πολίτες κινούνταν άσκοπα, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 9.165 παραβάσεις τις πρώτες…
7,5 ημέρες εφαρμογής του μέτρου. Eξι ακόμη καταστηματάρχες προστέθηκαν στους συνολικά 292 που είχαν ανοικτά τα μαγαζιά τους παρά την απαγόρευση. Η χθεσινή μέρα «σημαδεύτηκε» και από τις ουρές που σχημάτιζαν ηλικιωμένοι έξω τα ΑΤΜ και τις τράπεζες.
Τα παραπάνω μεγέθη έχουν μια αυξητική τάση, η οποία, αν συνεχιστεί, και κυρίως εν όψει Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε: «Οσο τηρούνται οι κανόνες δεν θα πάμε σε άλλα μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούν μονόδρομο και θα είναι αυστηρότερα».
Το κέντρο του Χαλανδρίου από τις 11 Μαρτίου 2020 έχει συλλέξει τα στοιχεία 23.000 επιβατών 205 αεροπορικών πτήσεων και έχει κάνει τηλεφωνική επικοινωνία… παρουσίας τους στους δηλωμένους χώρους διαμονής τους στους 7.500. Το κέντρο της ΓΑΔΑ έχει λάβει λίστα του ΕΟΔΥ με 324 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά προέκυψαν 741 υψηλού κινδύνου (hi risk) στενές επαφές τους και 513 χαμηλού κινδύνου (low risk).
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των όρων της καραντίνας θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι έλεγχοι που έχουν γίνει από το κέντρο ιχνηλάτησης της ΓΑΔΑ έχουν ανέλθει σε 6.229, ενώ από τους 4.677 που διενεργήθηκαν μέχρι χθες, οι 3.109 από αυτούς ήταν στην Αττική, βρέθηκαν 22 πολίτες να την έχουν παραβιάσει, στους οποίους και επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα των 5.000 ευρώ.
Επίφοβες πτήσεις
Στο μεταξύ, στο κεντρικό ξενοδοχείο του Μεταξουργείου που είχαν φθάσει οι «επικίνδυνες» πτήσεις από Ισπανία με 263 επιβάτες και από την Κωνσταντινούπολη με 33 επιβάτες, 22 που νοσούσαν και 61 ακόμη έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, ενώ τα αποτελέσματα των χθεσινών δειγματοληπτικών ελέγχων για 160 πολίτες, φοιτητές που είχαν φθάσει οδικώς από την Τουρκία, και διαμένουν σε τρία ξενοδοχεία σε Εβρο, Κομοτηνή και Ξάνθη, περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Ρεκόρ την Κυριακή
Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι την Κυριακή καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων. Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 1.835 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, με τις τρεις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Αττική με 589, η Θεσσαλονίκη με 212 και 136 στα Ιόνια Νησιά. Χθες Δευτέρα, από τις 06:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν 724 παραβάσεις.