Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της πάντως (ΒΗΜΑ) ξεκαθάρισε ότι στόχος του οποιουδήποτε μέτρου είναι να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος Πανελλαδικών και πως θα εξεταστεί στους μαθητές η ύλη που έχουν διδαχθεί στη σχολική τάξη (σ.σ.: φυσική και όχι εικονική).
Από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απρίλη, έχοντας χάσει κοντά στον ενάμιση μήνα διδασκαλίας. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όσο επιτυχημένα κι αν προχωράει, παρά τις δυσκολίες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκμάθηση διά ζώσης και με την ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων να είναι άγνωστη ακόμα, δεν μπορεί να υπολογιστεί αν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για να καλυφθούν όλα τα κενά στη διδασκαλία. Η παράταση του σχολικού έτους και η μείωση της ύλης βρίσκονται στο τραπέζι της πολιτικής ηγεσίας όχι πλέον ως σενάρια, αλλά με στόχο τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους.
Από σήμερα ξεκινάει η διορία για την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές των μαθητών της Γ’ Λυκείου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Απρίλη, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό πότε θα διεξαχθούν αυτές. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε όλους τους τόνους επιμένει ότι η ημερομηνία διεξαγωγής τους θα γίνει όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία, που είναι στις αρχές Ιουνίου (σ.σ.: το αργότερο μέσα στον Ιούλιο), όμως ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα ξεκινήσουν τα σχολεία ώστε να συνεχιστούν τα μαθήματα και να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.
Μέσα στον Απρίλη αναμένεται να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των μέτρων και παραπέμπονται τότε οι όποιες ανακοινώσεις.
Στο μέτωπο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, σήμερα επιστρέφει η Εκπαιδευτική Τηλεόραση στην ΕΡΤ2.
«Σε έκτακτες συνθήκες και με ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο καταφέραμε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο: εγκαινιάσαμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία, εντάσσοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία νέα εργαλεία και αναβαθμίζοντας υφιστάμενα. Φέρνουμε εις πέρας, βήμα βήμα, μέρα μέρα, ένα πρωτοποριακό για τη χώρα μας εγχείρημα», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, μία μέρα πριν από την έναρξη ακόμα μίας μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Σήμερα και αύριο εκπαιδευτικοί μέσα από την οθόνη θα διδάσκουν Γλώσσα, Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά όλων των τάξεων από τη Γ’ έως τη ΣΤ’ Δημοτικού.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει σε ψηφιακή μορφή ή ακόμα και να συμμετάσχουν στην παραγωγή βιντεομαθημάτων, ώστε να ενισχυθεί το περιεχόμενο που θα μεταδίδεται από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης. Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται καθημερινά από τις 10 το πρωί.
Για τις μεγαλύτερες τάξεις οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας «μπαίνουν» σε όλο και περισσότερα σπίτια μαθητών.
Οσο για το ψηφιακό υλικό που έχει δημιουργηθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των χρηστών-μαθητών έχει ξεπεράσει τις 700.000 και των χρηστών-εκπαιδευτικών τις 166.000, ενώ εκπαιδευτικά εργαλεία όπως «Φωτόδεντρο» και E-Books έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις.
Οι εκκλησίες
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το υπουργείο Παιδείας και Υγείας παρέτειναν τα περιοριστικά μέτρα για τιε εκκλησίες μέχρι και τις 11 Απρίλη και αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης ότι η μετάδοση της λειτουργίας από την τηλεόραση ή το ραδιοσταθμό μπορεί να γίνει και διαδικτυακά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου