Μέχρι την Παρασκευή ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 65 σε όλη την Ελλάδα. Οι επιστήμονες, βέβαια, αισιοδοξούν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αρχίσει να διαφαίνεται πτώση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.
Αυτή δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στο σύστημα Υγείας, καθώς η διασωλήνωση, εάν χρειαστεί, έρχεται μετά από λίγες ημέρες που κάποιος νοσήσει με Covid-19. Δεν θα αποτυπωθεί άμεσα ούτε όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς τυχόν βιασύνη στο «λύσιμο» της καραντίνας μπορεί να καταστρέψει όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Βλέπουν… φως
«Είμαστε όμως συγκρατημένα αισιόδοξοι και εκτιμούμε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει να δούμε πτώση στα κρούσματα. Μέχρι στιγμής (σ.σ.: την Παρασκευή) έχουμε μια ελεγχόμενη αύξηση τόσο στον αριθμό των περιστατικών όσο και στον αριθμό όσων χρήζουν σοβαρής νοσηλείας», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
Την ίδια άποψη έχει και η εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου, μέλος της Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό. «Βρισκόμαστε ακόμη σε ελεγχόμενα επίπεδα του ιού στην Ελλάδα. Η “κόκκινη γραμμή” μας θα είναι να ξεπεράσουμε τις 200 διασωληνώσεις στην Αθήνα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Ερωτηθείσα, μάλιστα, εάν είναι εφικτό ο παραπάνω αριθμός να εξυπηρετηθεί από τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ, δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν δεσμευτεί 215 ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα, ανέφερε ότι η λίστα θα μεγαλώνει και υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια.
Αμαλιάδα: Η ερώτηση του Κατερινόπουλου που «αιφνιδίασε» τη μητέρα της Ειρήνης - «Το αποκλείετε;»[βίντεο]
Τα σενάρια
Το καλό σενάριο, συνεπώς, είναι να αρχίσει η χώρα μας να παρουσιάζει μια πτώση σε αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο, καθώς έχει ήδη περάσει ένα δεκαπενθήμερο που τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν αρκετά, δηλαδή έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα αρθούν αυτά τα μέτρα. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κρούσματα και την πορεία που θα έχουμε», αναφέρει ο κ. Παρασκευής.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζει όλες τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα μας ακολουθεί διαφορετική «τροχιά» από την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά, εάν αρθούν τα μέτρα, τότε η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην και να θυμίσει τις χώρες αυτές.
Προχθές, μάλιστα, επικαλούμενος μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο και προς επίρρωση της σημασίας που έχουν τα μέτρα αυτοαπομόνωσης και αποφυγής επαφών, ανέφερε ότι χωρίς καθόλου μέτρα διεθνώς θα χάνονταν 40 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμη και με ημίμετρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα υπήρχε όφελος. «Με 40% μείωση των επαφών θα είχαν σωθεί 8 εκατομμύρια ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Οσον αφορά στην ανεξέλεγκτη πορεία που έχουν πάρει η γειτονική Ιταλία και η Ισπανία, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό καθυστερημένης διάγνωσης και καθυστερημένης λήψης περιοριστικών μέτρων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής