Οι 11 συλληφθέντες είναι όλοι τουρκικής υπηκοότητας, κάποιοι κουρδικής καταγωγής, ενώ μεταξύ τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ένας 60χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί και το 2013, μαζί με έναν ακόμα Κούρδο και δύο Έλληνες, για κατοχή αντιαρματικών όπλων και άλλου οπλισμού, σε φουσκωτό σκάφος στην Χίο.
Η δίκη του 60χρονου για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ποινική δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C καθώς και για συναφή αδικήματα περί κατοχής οπλισμού κλπ.
Εντύπωση προκαλεί το τούνελ που βρήκαν οι αστυνομικοί κατά την επιχείρηση στη «γιάφκα» της οργάνωσης στην οδό Αυλώνος 7 στα Σεπόλια, αλλά και το οπλοστάσιο που βρέθηκε μέσα σε αυτό.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το αυτοσχέδιο τούνελ – σήραγγα, που είχαν σκάψει οι κατηγορούμενοι, ξεκινούσε από το ισόγειο της διώροφης μονοκατοικίας και είχε συνολικό μήκος 47 μέτρα. Αρχικά εκτεινόταν για τρία μέτρα κάθετα στο έδαφος και στη συνέχεια διέτρεχε υπογείως όλο τον χώρο αυλής της μονοκατοικίας και εκτεινόταν πέραν αυτού για άλλα 24 μέτρα με την έξοδό του να καταλήγει σε παρακείμενο οικόπεδο επιμελώς καλυμμένη με διάφορα αντικείμενα.
Μέσα στο τούνελ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* Εκτοξευτήρας ρουκετών αντιαρματικού όπλου, τύπου “RPG” με μεταλλικό τρίποδο,
* Αντιαρματικό, μίας χρήσης,
* Πολεμικό τυφέκιο τύπου “Kalashnikov” με ξύλινο κοντάκι και πιστολοειδή λαβή,
Θεσσαλονίκη: Άι Βασίληδες με κανό και με σανίδες sup «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό Κόλπο [βίντεο]
* Δύο πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας,
* Τέσσερα πιστόλια με προσαρμοσμένες αντίστοιχες μεταλλικές γεμιστήρες,
* Πιστόλι άνευ γεμιστήρα και (56) φυσίγγια,
* 12 μεταλλικές γεμιστήρες πιστολιού και
* Μεταλλική γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου.
Επιπλέον, στην μονοκατοικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους είχαν τοποθετηθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας για την επιτήρηση των χώρων.
Στο διαμέρισμα στην οδό Τζαβέλα 3 στα Εξάρχεια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- συσκευές κινητών τηλεφώνων, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληροί δίσκοι, ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα, κάρτες SIM, κάρτες μνήμης, tablet και ημερολόγια με πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν (15) ακόμα άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν δύο, ο ένας γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol, για υπόθεση συμμετοχής του στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C και ο δεύτερος καθώς δεν κατείχε νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα.
Οι έρευνες συνεχίζονται.
Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στην αποκάλυψη του τούνελ-οπλοστάσιου στα Σεπόλια
Δύο αντιαρματικά LOW μιας χρήσης, καλάσνικοφ, πιστόλια, πολυβόλο, χειροβομβίδες, πυροκροτητές, μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, ψηφιακά πειστήρια USB και υπολογιστές βρίσκονταν στο τούνελ, βάθους 4 μέτρων και μήκους… 25 μέτρων, που έβγαινε στο δρόμο!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο, πρόκειται για ευρήματα και διαπιστώσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών χθες το πρωί προέβησαν σε δύο επιχειρήσεις σε Σεπόλια και Εξάρχεια. Προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα, τουρκικής υπηκοότητας και κάποιοι κουρδικής καταγωγής, φερόμενα ως μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-c (Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο).
Το τούνελ-«ορυχείο» βρισκόταν σε ακάλυπτο χώρο αυλής διαμερίσματος στην οδό Αυλώνος στα Σεπόλια, ενδιάμεσα της πορείας του είχε πρόσβαση σε έναν χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, που φαίνεται να υπήρχε ο βαρύς οπλισμός, ενώ χρησιμοποιείτο και για διαδρομή απόκρυφης πρόσβασης και διαφυγής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για «στρατηγείο-γιάφκα», στο οποίο οι ένοικοι είχαν στήσει σε όλα τα σημεία, περιμετρικά, κάμερες ασφαλείας, τις οποίες μπορούσαν να βλέπουν και απομακρυσμένα από το κινητό τους!
Παράλληλη αστυνομική επιχείρηση έγινε και στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, στα γραφεία του Λαϊκού Μετώπου- Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Για κάποια άτομα από τις προσαγωγές φέρεται να εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις προσαγωγές, περίπου 10 θα μετατραπούν σε συλλήψεις.
Αντίστοιχος οπλισμός, που συμπεριλάμβανε και δύο αντιαρματικά LOW, είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2013 σε φουσκωτό που είχε εντοπιστεί μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Στο σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν με το φουσκωτό τα δύο αντιαρματικά, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι δύο Τούρκοι υπήκοοι ήταν γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, ενώ ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία, όπως εκτιμούσαν αρμόδιοι αξιωματικοί.
Κλοπή οπλισμού
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις, ερευνούν το απομακρυσμένο ενδεχόμενο ο βαρύς οπλισμός να προέρχεται από τη μυστηριώδη κλοπή οπλισμού από αποθήκη της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, η οποία είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Είχε καταγραφεί η απώλεια δύο αντιαρματικών τύπου LΟWM72, ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων, περίπου 30 μέτρων φυτιλιού και ορισμένων καπνογόνων. Τότε είχαν εξεταστεί ως ύποπτα αρκετά στελέχη των ΟΥΚ, με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να εκτιμούν ότι η κλοπή τους είχε γίνει σε βάθος χρόνου και πιθανότητα όχι από τους ίδιους δράστες.
Στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει δύο… εισόδους στην επίμαχη αποθήκη οπλισμού στη Λέρο. Οπως είχε θυμηθεί ο νυν αποθηκάριος, η πρώτη, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, από τον προκάτοχό του και δύο ακόμη στελέχη των ΟΥΚ, οι οποίοι είχαν καταστεί βασικοί ύποπτοι. Ο κύκλος των υπόπτων είχε διευρυνθεί καθώς υπήρχε και δεύτερη είσοδος στην επίμαχη αποθήκη, λίγες μέρες μετά την πρώτη, στις αρχές Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Κάποιο άτομο, που δεν θυμόταν ποιος ήταν, του είχε ζητήσει τα κλειδιά και τους κωδικούς του συναγερμού προκειμένου δύο άνδρες των ΟΥΚ να πάρουν στρατιωτικό υλικό που θα χρησιμοποιούσαν στην άσκηση. Αυτή η μονάδα των ΟΥΚ είχε έδρα στην Αθήνα και αριθμούσε 80-100 άτομα.