Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ερωτηθείς σχετικά για κρούσματα στο προσωπικό των νοσοκομείων κατά την επίσκεψή του μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και ότι «υπάρχουν πρωτόκολλα Δημόσιας Υγείας με βάση τον ΕΟΔΥ, τα οποία πρέπει να τηρούμε και τα τηρούμε. Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς χειριζόμαστε τα νέα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Σε μια κρίση δημόσιας υγείας πρέπει η ενημέρωση να είναι έγκυρη και έγκαιρη».
Στην «εμπροσθοφυλακή» του ΕΣΥ, όπως την αποκαλεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε ξανά χθες ο λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας πως εάν ο υγειονομικός είναι εκτεθειμένος σε κρούσμα αλλά δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και της επιτροπής λοιμώξεων του εκάστοτε νοσοκομείου και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να μην «καταρρεύσει» το σύστημα. Προϋπόθεση βέβαια είναι να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα προς τους ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι για να μην αποδυναμωθούν τα νοσοκομεία έχει δοθεί οδηγία στο υγειονομικό προσωπικό να περιοριστεί η καραντίνα σε μόλις 7 αντί 14 ημερών που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, καθώς, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, στο διάστημα αυτό οι περισσότεροι εκδηλώνουν τα συμπτώματα. Η ίδια οδηγία ισχύει πλέον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας, και για τους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, μετά από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους.
Σε… ραπτομηχανή
Το γύρο του Διαδικτύου έκανε χθες φωτογραφικό υλικό από την ΠΟΕΔΗΝ που απεικονίζει… μοδίστρες να ράβουν σε ραπτομηχανή μάσκες από πανί. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει ότι «καμία εταιρία δεν μας προμηθεύει επικαλούμενες έλλειψη. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια μάσκες στην αγορά. Ως εκ τούτου, οι 100.000 υγειονομικοί δικαιούνται από δύο με τρεις μάσκες».
Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, αναφέρει ότι χθες δόθηκαν στα νοσοκομεία μάσκες και αναμένονται επιπλέον τεμάχια τις επόμενες ημέρες.
Στον «Ευαγγελισμό», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, υποστηρίζει ότι οι «ενισχυμένες» μάσκες (υπάρχουν τριών ειδών μάσκες) που προτιμώνται για τους επαγγελματίες Υγείας, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα με το… σταγονόμετρο. «Ο διοικητής μας είπε ότι αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα μας έρθουν 1.500 και άλλες 2.500 τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζει ο κ. Σιώρας.
Χθες, πάντως, παραδόθηκαν στο υπουργείο Υγείας από την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue, 50.000 μάσκες για τις ανάγκες του ΕΣΥ. «Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε, μέσω της πρέσβειρας, την Κίνα, για όλες τις προσπάθειες και φυσικά όλες τις εταιρίες και την κινεζική κοινότητα εδώ, για τη βοήθεια και τη στήριξη. Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα. Το Σάββατο το πρωί, στην πτήση της Air China που θα έρθει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα και των εταιριών και του κινεζικού κράτους.
Θα ήθελα, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, να ευχαριστήσω για την προσφορά αυτή, μιας και γνωρίζετε ότι η παραγωγή και η διανομή αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας δεν είναι εύκολη στις μέρες μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Εξοπλισμός
Στο μεταξύ, αέναη είναι η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να ανοίξει κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες για να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά με Sars-CoV-2.
Σε συνέχεια της δωρεάς 50 αναπνευστήρων από την εταιρία «Παπαστράτος», δωρεά 50 καινούργιων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας έκανε γνωστή η εταιρία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ». Οι αναπνευστήρες πρόκειται να παραδοθούν εντός των προσεχών ημερών στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων. Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες είναι κατάλληλοι για την εντατική θεραπεία ενηλίκων, παίδων και νεογνών.
Εξοπλισμό αξίας 370.000 ευρώ προσφέρει και ο ΑΔΜΗΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τη «μάχη» κατά του κορονοϊού (αναπνευστήρες ΜΕΘ και μεταφοράς, ακτινολογικά μηχανήματα, ογκομετρικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων με τα αναλώσιμά τους και προκατασκευασμένους οικισμούς isobox).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου