Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανερχόταν μέχρι και χθες σε 99, με την ανησυχία να είναι διάχυτη σε σχέση με αυξημένη διασπορά στην κοινότητα, καθώς ο αριθμός των «αχαρτογράφητων» περιστατικών, χωρίς δηλαδή να είναι γνωστή η πηγή προέλευσής τους, ανεβαίνει.
Η διαδρομή ενός 77χρονου άνδρα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα το πρωί της Τρίτης είναι ενδεικτική του πώς ο ιός μπορεί να «ξεφύγει» και να υπάρξει ευρεία μετάδοση στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 77χρονος, όντας απύρετος με βήχα, έκανε κλήση στο ΕΚΑΒ το πρωί της Τρίτης και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Δεν είχε ταξιδιωτικό ιστορικό, εξετάστηκε όμως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και μεταφέρθηκε στο ακτινολογικό για ακτινογραφία. Τα αποτελέσματα αυτής έδειξαν στους γιατρούς αρχή πνευμονίας και τους οδήγησαν στην απόφαση να τον εισάγουν για νοσηλεία σε μία από τις παθολογικές κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ελήφθη επίχρισμα και ο άνδρας απομονώθηκε. Στις 22.00 το βράδυ το αποτέλεσμα έδειξε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό και ξεκίνησε ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Στη 1 τα ξημερώματα διακομίσθηκε στο «Σωτηρία», που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
Από το προσωπικό, επτά άνθρωποι, δύο ειδικευμένοι από τα ΤΕΠ, δύο ειδικευόμενοι και μία νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής, καθώς και τα δύο άτομα πλήρωμα του ασθενοφόρου που τον μετέφερε, βρίσκονται σε απομόνωση στις οικίες τους και λαμβάνουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Ο άνδρας αυτός είναι ανάμεσα στα επιπλέον δέκα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θετικών στον Sars-CoV-2 σε 99. Από το σύνολο των προσβληθέντων οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και οι τέσσερις ξένης υπηκοότητας.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον 53χρονο από τη Σιάτιστα, που εργάζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Καστοριάς και η διαχείριση της περίπτωσής του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης αναφορικά με μεγάλη διασπορά του ιού σε Κοζάνη και Καστοριά.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ότι έχουν τεθεί σε «καραντίνα» περίπου 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καστοριάς, με εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως και επίσης ακόμη 17 άτομα που εργάζονται στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.
Από τα υπόλοιπα κρούσματα, 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη και 68 παραμένουν σε απομόνωση σπίτι τους.
Στο μεταξύ, χθες ξεκίνησε να λειτουργεί το εργαστήριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τον έλεγχο δειγμάτων και από αύριο θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας, που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε επτά (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα).
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συστήνει σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία ως χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτή. Επισημαίνει πως θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα.
Την ίδια στιγμή, κενά στη διαχείριση από τον ΕΟΔΥ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αναφέροντας ως ενδεικτικά τα περιστατικά του 66χρονου από την Αμαλιάδα, του 53χρονου από τη Σιάτιστα καθώς και μιας καθηγήτριας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά από εξέταση «στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία», όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιας Υγείας) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι περισσότεροι από 100 επαγγελματίες Υγείας είναι σε «καραντίνα» καθώς ήρθαν σε επαφή με περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν ότι έχουν κολλήσει τον ιό.