Εκτός της Ιταλίας και του Ισραήλ, περιστατικό εισήχθη χθες και από το Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αριθμός των «αχαρτογράφητων», χωρίς γνωστή πηγή προέλευσης δηλαδή, περιστατικών ανέρχεται σε πέντε.
Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση της υγείας του 66χρονου από την Αμαλιάδα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς. Ο άνδρας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και πρόκειται για το κρούσμα από το οποίο έγινε γνωστό ότι το εκδρομικό γκρουπ που ταξίδεψε σε Αγιους Τόπους και Αίγυπτο -και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου- έφερε τον ιό. Η συντριπτική πλειονότητα των εκδρομέων έχει προσβληθεί από τον Sars-CoV-2 και μαζί τους ορισμένες στενές τους επαφές.
Χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματά του στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανάμεσα στα 89 περιστατικά και ένας υγειονομικός, που όμως δεν κόλλησε τον ιό στο πλαίσιο της δουλειάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά πρόκειται για επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο, όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο κ. Τσιόδρας, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.
Οι «αχαρτογράφητοι» ασθενείς, όπως προκύπτει από πληροφορίες, είναι πέντε και πρόκειται ως επί το πλείστον για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που νοσηλεύονταν με πνευμονία.
Η σύσταση ειδικών λοιμωξιολόγων και υπουργείου Υγείας είναι για όλους τους πολίτες με εκδήλωση συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής να παραμένουν σπίτι τους, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο στις απολύτως αναγκαίες.
Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν πιθανόν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνεται για κάποιους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το διάστημα των 14 ημερών, που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Παράδειγμα η 38χρονη «ασθενής μηδέν» για την οποία σήμερα συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την εισαγωγή της για νοσηλεία και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να της χορηγηθεί εξιτήριο. «Κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει. Η περίπτωσή της έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει νοσήσει και ο δεκάχρονος γιος της, ο οποίος νοσηλεύεται στον ίδιο θάλαμο», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης.
Στα δικαστήρια
Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για 3 εργάσιμες ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη 12 Μαρτίου σε περίπτωση που δεν ανακοινωθούν άμεσα μέτρα για τα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού, θα εισηγηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.
Στα δικαστήρια συνωστίζονται καθημερινώς χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κ.λπ. υποθέσεών τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες. Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες
Την ίδια στιγμή, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, αναστέλλεται για τις επόμενες 14 ημέρες η διεξαγωγή όλων των εξετάσεων που σχετίζονται με την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης.