Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, συστήνει στους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους να τονίζουν ότι η σύσταση είναι περισσότερο ισχυρή για τα παιδιά μικρών ηλικιών, καθώς τα μεγαλύτερα έχουν την ωριμότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Κλειστά για το ίδιο διάστημα θα μείνουν και τα φροντιστήρια, ενώ στην κατεύθυνση περιορισμού των δραστηριοτήτων των παιδιών έχουν στραφεί και οι δημοτικές αρχές που αποφασίζουν η μία μετά την άλλη αναστολή λειτουργίας δημοτικών χώρων, όπως ωδεία, κολυμβητήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε το αυστηρό μέτρο κλεισίματος όλων των σχολείων πανελλαδικά -παρόλο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη φάση αυτή με τη διασπορά που έχει μέχρι σήμερα-, καθώς τα παιδιά φέρουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στο λαιμό τους, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν εύκολα τον ιό.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δύο τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και σε ελληνικά δεδομένα. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από στοιχεία προερχόμενα από την Κίνα, τα παιδιά μπορεί να έχουν μεταδοτικότητα της τάξεως του 12%-13%.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παιδιά και νεαρά άτομα μπορούν να φέρουν ιικό φορτίο, χωρίς να έχουν συμπτώματα, ακόμη και μετά τις 14 ημέρες -έως και 20 ημέρες σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις-, διάστημα που χαρακτηριζόταν μέχρι σήμερα όριο ασφαλείας για να θεωρείται κάποιος μη μεταδοτικός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, μετά το πέρας των 10 ημερών φαίνεται ότι ο ασθενής δεν μπορεί να μεταδώσει με μεγάλη ευκολία τον κορωνοϊό.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν εντελώς απρόβλεπτο ιό, με «πολύ περίεργη συμπεριφορά». Η ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του αποτελεί και για τους ίδιους πρόκληση. Για αυτό και η αρμόδια Επιτροπή εισηγήθηκε ένα τόσο αυστηρό μέτρο, καθώς τα μέλη της είναι της άποψης ότι «εάν είναι να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία, να το κάνουμε νωρίς».
Πολυτεχνείο: Σε επιφυλακή 5.500 αστυνομικοί - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
Δύο σημαντικές παράμετροι συντέλεσαν, συνεπώς, στην απόφαση για καθολική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Η πρώτη γιατί θεωρούν ότι όσο πιο αυστηρά μέτρα ληφθούν νωρίς τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγξουν την επιδημική έξαρση. Και η δεύτερη για να «μην γίνουμε Ιταλία», δηλαδή να μην είχε κανένα όφελος ένα τέτοιο μέτρο εάν ο ιός είχε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Το πιο σημαντικό μέτρο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η παραμονή στο σπίτι με την παρουσίαση οποιουδήποτε συμπτώματος. Και η στόχευσή τους να μην κολλήσουν όλοι οι πολίτες ταυτόχρονα, καθώς κάτι τέτοιο θα δοκιμάσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών. Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.
Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στη μείωση της διασποράς της νόσου», ήταν η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Στις αποφάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αναστολή λειτουργίας φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, κέντρων διά βίου μάθησης. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με διάφορους κλειστούς χώρους δραστηριοτήτων, όπως είναι τα Ωδεία, τα γυμναστήρια κ.ά. Πρόκειται, πάντως, για ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θεωρείται ότι ο συγχρωτισμός είναι πολύ μικρότερος, και για την ώρα ισχύει η αυστηρή σύσταση για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Και αυτοί οι χώροι θα εξεταστούν από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
Οι δημοτικές αρχές, πάντως, έχουν ξεκινήσει με δικές τους αποφάσεις να κλείνουν διάφορους χώρους δραστηριοτήτων. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αποφάσισε το κλείσιμο έως την 25η Μαρτίου του δημοτικού ωδείου, της δημοτικής βιβλιοθήκης, του δημοτικού κολυμβητηρίου, καθώς και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων -κλειστών και ανοιχτών-, ακόμη και των παιδικών χαρών στη Γλυφάδα, ενώ ακυρώνονται οι προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Παρόμοια απόφαση για διακοπή της λειτουργίας τμημάτων Αθλητισμού και Πολιτισμού ελήφθη και από τον Δήμο Χαϊδαρίου.
Από την έντυπη έκδοση