Το 2019 εξετάστηκαν οι διπλάσιες προσφυγές σε σχέση με το 2018, ενώ λειτούργησαν και περισσότερες Επιτροπές Προσφυγών επιταχύνοντας τη διαδικασία. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ραγδαία αύξηση των αποφάσεων που έχουν υλοποιηθεί καθώς από 750 αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2018 ανά μήνα, το 2019 κατά μέσο όρο ολοκληρώθηκαν 1.211 αποφάσεις ανά μήνα.
Σύμφωνα με το νόμο, οι αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης που απέρριψε την αίτησή τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Τις προσφυγές εξετάζει τριμελής επιτροπή και πλέον με τον νέο νόμο οφείλει σύντομα, από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση, να την ανακοινώσει και άρα να εφαρμοστεί, να παραμείνει δηλαδή ο αιτών στην Ελλάδα ή να φύγει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφυγών το 2019 κατατέθηκαν 15.417 αιτήσεις προσφυγής και εξετάστηκαν 18.112 (κάποιες ήταν και από τα προηγούμενα έτη). Αντίθετα, το 2018 είχαν κατατεθεί 15.343 και είχαν εξεταστεί λιγότερες από τις μισές, δηλαδή 9.096. Πολύ θετική εικόνα στην εξέταση των προσφυγών είναι ο ρυθμός εξέτασης τον Ιανουάριο καθώς εξετάστηκαν 4πλάσιες περισσότερες από όσες κατατέθηκαν.
Το 2016 ήταν το έτος καμπής καθώς η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και τα κλειστά σύνορα είχαν ως αποτέλεσμα κύμα χιλιάδων αιτήσεων ασύλου και άρα προσφυγών στα αρνητικά αποτελέσματα. Ετσι το 2016 η Υπηρεσία Προσφυγών ξεκίνησε με 5 επιτροπές, το 2017 και το 2018 έφτασαν τις 12, αλλά και πάλι δεν έφταναν.
Η γραφειοκρατία όμως και οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Γι’ αυτό και ο νέος νόμος για το άσυλο έκανε το σχήμα των επιτροπών πιο ευέλικτο και με λιγότερη γραφειοκρατία.
Πλέον η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση σε διάστημα:
Άλεξ Κονσάνι: Η πρώτη τρανς που κέρδισε το βραβείο «Μοντέλο της Χρονιάς» - Ποια είναι η 21χρονη καλλονή;[εικόνες]
– 3 μηνών από τη συζήτηση, στις περιπτώσεις εφαρμογής της κανονικής διαδικασίας
– 40 ημερών από τη συζήτηση, στις περιπτώσεις εφαρμογής της ταχύρρυθμης διαδικασίας
– 20 ημερών από τη συζήτηση, στις περιπτώσεις που ο προσφεύγων κρατείται ή η προσβαλλόμενη εκδόθηκε κατά τη διαδικασία στα σύνορα
– 30 ημερών από τη συζήτηση, στην περίπτωση απόφασης που απορρίπτει αίτηση ως απαράδεκτη
– Κατ’ εξαίρεση, η απόφαση εκδίδεται υποχρεωτικώς εντός 15 ημερών στις περιπτώσεις που η προσφυγή συζητήθηκε κατά προτεραιότητα.
Κονδύλια για τις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες
Εκδόθηκε χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων και κτιρίων στα πέντε νησιά του Αιγαίου για την κατασκευή των κλειστών κέντρων, ενώ μέσα σε 10 μέρες από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας υπολογίστηκαν και θα δοθούν άμεσα χρήματα ως αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες.
Ετσι, θα εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα μετανάστη στις μονάδες φιλοξενίας. Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, είχε προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη για τον έλεγχο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί πριν από 10 μέρες, όμως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν ξεσηκωθεί. Χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων.
Εξάλλου, για την πρόσληψη 51 γιατρών στα ΚΦΜΠ και ΚΥΤ όλης της χώρας ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, σε χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Υγείας. Παρουσιάστηκε, επίσης, το πρόγραμμα ενίσχυσης των νοσοκομείων PHILOS, στο οποίο ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες 1.100 προσλήψεις, όλων των ειδικοτήτων, στα νοσοκομεία των νησιών και των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό.
Από την έντυπη έκδοση