Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των οικιστικών πυκνώσεων. Μάλιστα, στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ υπάρχει και η ανάρτηση των δασικών χαρτών που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά, δεδομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Τσιρώνη.
Αποτέλεσμα αυτού, όπως τονίζουν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, οι επόμενες αναρτήσεις χαρτών να παραταθούν για τον Μάρτιο, όταν θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ των θεμάτων που θα επιλύονται είναι η αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων, η απεμπλοκή του ακινήτου μετά τον σχετικό έλεγχο που θα διεξάγεται και οι διεκδικήσεις του Δημοσίου έναντι των πολιτών, οι οποίες πολλές φορές φαντάζουν παράλογες.
Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, σκοπός του υπουργείου είναι να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες τόσο με τις επιταγές του ΣτΕ όσο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικών πυκνώσεων και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση.
Για παράδειγμα, αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να… διατηρηθεί. Αντίθετα, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να έχει αξιώσεις από περιπτώσεις όπως η Πάτμος που είχε χαρακτηριστεί στην πλειονότητά της ως δασική, παρά το γεγονός πως το μόνο που έχει είναι φρύγανα.
«Οσοι ήταν στις οικιστικές πυκνώσεις αφενός θα μπορούν να φέρουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μη θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν ανά περίπτωση» εξηγεί ο κ. Αραβώσης.
Τι πρέπει όμως να περιμένουν οι πολίτες; Εντός του Μαρτίου, όταν θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν χαρτί και μολύβι αφού θα μπουν πάλι σε ρυθμούς ενστάσεων. Η μία κατηγορία πολιτών θα είναι εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί από τους δήμους τους στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων που είχαν κατατεθεί. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αντίρρησή τους και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους έναντι του Δημοσίου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις περιοχές που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάρτησης χαρτών και από τα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεσή τους, εκτός δηλαδή των αντιρρήσεων, είναι και οι αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα.
Δεύτερη ευκαιρία
Σημαντική διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι φυσικά και η δεύτερη ευκαιρία σε όσους πολίτες δεν κατέθεσαν αντίρρηση, πιστεύοντας πως ο δήμος τους θα μπει στη διαδικασία να στείλει εγκαίρως τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Ετσι, ιδιοκτήτες σε 24 δήμους, που έμειναν μετέωροι, θα μπορέσουν με τη νέα ρύθμιση να προβούν σε ένσταση και κατά συνέπεια να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης, όσοι χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί και μερικώς κυρωθεί δεν πρόκειται να «πειραχτούν» καθώς έχουν κατά μία έννοια κλείσει και η μόνη αλλαγή είναι να προστεθούν όσες περιοχές είχαν εξαιρεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως η ηγεσία δεν θέλει η ρύθμιση που θα φέρει να κριθεί αντισυνταγματική και έτσι, πριν παρουσιαστεί η πρόταση, θα πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ και έπειτα θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Επιτροπές αντιρρήσεων
Ειρήνη Μουρτζούκου: Στον εισαγγελέα σήμερα - Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ
Το αλαλούμ των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που βρίσκονται στα συρτάρια των επιτροπών αναμένεται να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του έτους αφού θα διπλασιάσει τις επιτροπές (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300) και θα δώσει κίνητρα ώστε να τρέξουν επιτέλους τη διαδικασία. Παράλληλα, όταν μια ένσταση έχει ολοκληρωθεί και τυπικά, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να περιμένει να κυρωθεί ο χάρτης στην περιοχή του αλλά με το σχετικό έγγραφο που θα παραλαμβάνει θα μπορεί να προχωρά σε πώληση ή μεταβίβαση του ακινήτου του. Πρόκειται για διαδικασία που μέχρι σήμερα παρέμενε στον πάγο και είχε φέρει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και από ιδιώτες που έμεναν με «δεμένα χέρια».
Για να ξεμπλοκάρει όμως όλο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στις τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από τον πρόεδρο που θα είναι δασολόγος, το δεύτερο μέλος που θα είναι νομικός και το τρίτο που θα είναι γεωπόνος ή μηχανικός ή τοπογράφος. Συγκεκριμένα θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα σε κάθε επιτροπή και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι αντίστοιχα με τις ενστάσεις που εξετάζουν.
Ο αντίλογος πάντως, από πλευράς επιτροπών για την αργοπορία είναι ότι τα μέλη έχουν παράλληλες υποχρεώσεις που προέρχονται από τη διοίκηση στις υπηρεσίες τους, με δεδομένη την υποστελέχωση αυτών: μη προτεραιοποίηση των εργασιών εξέτασης των αντιρρήσεων, χαμηλή ροή τροφοδοσίας με αντιρρήσεις των ΕΠΕΑ από τις Διευθύνσεις Δασών λόγω του μεγάλου αριθμού υποβληθεισών αντιρρήσεων και αναγκαιότητα επεξεργασίας τους και σύνταξης σχετικών εισηγήσεων, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αριθμό στελεχικού δυναμικού. Το παραπάνω εντείνεται στις περιοχές που παράλληλα το ίδιο προσωπικό και στον ίδιο χρόνο έχει να υλοποιήσει ενέργειες προβολής και προάσπισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στις κτηματογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (δηλώσεις-ενστάσεις, αγωγές, νέο διοικητικό, τεχνικό και επαγγελματικό αντικείμενο, έλλειψη κινήτρου).
ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, προκύπτει ότι:
• Θεωρημένοι, δηλ. χαρτογραφημένο το σύνολο των υπό κατάρτιση περιοχών, 71.316.096 στρ. ήτοι 54,04%.
• Αναρτημένοι, δηλ. δημοσιοποιημένοι προς υποβολή αντιρρήσεων, με εξαίρεση τις οικιστικές πυκνώσεις, 67.290.486 στρ. ήτοι 50,99%.
› Λοιπά στατιστικά στοιχεία
• Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν της ανάρτησης ανέρχονται σε 4.025.610 στρ. ήτοι 5,64% στο σύνολο της έκτασης που θεωρήθηκε.
• Καταρτισμένοι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προς ανάρτηση, 1.432.039 στρ. ήτοι 1,08%.
• Υπόλοιποι δασικοί χάρτες σε κατάρτιση και ευρισκόμενοι σε στάδιο ελέγχου για θεώρηση προκειμένου να αναρτηθούν, 57.466.064 στρ. ήτοι 43,55%.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι εκτάσεις που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν από το 2016 (θέση σε ισχύ του ν. 4389/2016) ανέρχονται σε 1.436.3591 στρ. και 1,09% της επικράτειας. Οι συνολικά κυρωμένοι δασικοί χάρτες αφορούν σε 58.471.766 στρ. και ποσοστό 44,31%.
› ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ: Αριθμός αντιρρήσεων: 162.256 • Αριθμός αιτημάτων προδήλου σφάλματος που έχουν προωθηθεί στις ΕΠΕΑ ως αποδεκτά: 12.462 • Συνολικός αριθμός των ανωτέρω: 174.718 • Συνολικός αριθμός εξετασθέντων: 9.289 • Εκκρεμούν: 165.429.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν στις περιοχές για τις οποίες έχουν κυρωθεί (μερικώς) δασικοί χάρτες, δηλ. 60.489.959 στρ. Κατόπιν μέτρησης του εμβαδού των εδαφοτεμαχίων των ανωτέρω συνολικών αιτημάτων (αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων), η έκταση που αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας μέσω αυτών ανέρχεται σε 2.411.207 στρ. και ποσοστό 3,99% σε αναφορά επί του εμβαδού των αναρτημένων εκτάσεων.
› Επόμενες αναρτήσεις δασικών χαρτών
Σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές σε Κρήτη, Εβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αργολίδα και Κόρινθο αναμένεται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών τον Μάρτιο.
Οπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η μικρή καθυστέρηση (ήταν να κατατεθούν το πρώτο δίμηνο του έτους) οφείλεται στο γεγονός ότι η ηγεσία προτιμά να έρθουν κατόπιν της ρύθμισης ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να προχωρήσουν αργότερα οι όποιες εκκρεμότητες.
Πώς θα βρείτε το ακίνητό σας στο κτηματολόγιο και άλλες
ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).
Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λπ., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου. Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:
1 Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
› Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο: Αίτηση εξαγοράς. • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87). • Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
› Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο: Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης). • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
2 Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη. • Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr. • Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.
3 Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
• Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).
• Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα, κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στον χάρτη).