Τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα με 2019-nCoV κρούσματα έχουν πλησιάσει κατά πολύ την Ελλάδα –η Ιταλία έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον δύο περιστατικά– το ελληνικό υγειονομικό σύστημα εστιάζει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή «εισβολή» του ιού, η οποία θεωρείται πλέον… θέμα χρόνου.
Η περίπτωση του 60χρονου που επέστρεψε από την Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορονοϊού, δοκίμασε «για τα καλά» τα αντανακλαστικά του ΕΣΥ. Από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) και το υπουργείο Υγείας έχει οργανωθεί εθνικό σχέδιο για αντιμετώπιση των κρουσμάτων, εφόσον υπάρξουν. Το σχέδιο αυτό διαρκώς επικαιροποιείται, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για μεταδοτικά νοσήματα, του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος και προσαρμόζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Βλέπουμε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνεδριάζουμε συνεχώς, βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα», αναφέρει. Το σχέδιο σε συνδυασμό με όλα τα νεότερα διεθνή δεδομένα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας που συγκαλεί εκτάκτως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Η χρήση θερμικών καμερών στα αεροδρόμια, μέτρο για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, είναι μια δυνατότητα που παρόλο που έχει πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να συνιστά, για την ώρα τουλάχιστον, αποτελεσματική πρόληψη του κορονοϊού, κατά τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί, όπως λένε, αφενός μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό και να μην έχει εκδηλώσει συμπτώματα, πυρετό δηλαδή, καθώς στην ανίχνευση του πυρετού στοχεύουν οι θερμικές κάμερες, και, αφετέρου, με την τόσο αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης, οι θερμικές κάμερες ενδεχομένως να φέρουν περισσότερη σύγχυση παρά ουσιαστική βοήθεια.
Αντίθετα, ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων κατά την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία θεωρείται ότι μπορεί να περιορίσει τη διασπορά. Το «κρας τεστ», άλλωστε, έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά τις υποψίες για 60χρονο Ελληνα που είχε επιστρέψει πριν από λίγες ημέρες από την Ουχάν. Ο άνδρας απομονώθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να αναλυθεί δείγμα από το Ινστιτούτο Παστέρ. Σε περίπτωση που το δείγμα θα ήταν θετικό, ο 60χρονος θα συνέχιζε να νοσηλεύεται μέχρι την αποθεραπεία του ενώ θα παρακολουθούνταν και τα πρόσωπα με τα οποία βρισκόταν σε επαφή μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο στόχος των ειδικών σε αυτή τη φάση θα ήταν να ανακοπεί μία δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή ένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα με μετάδοση από τον 60χρονο, εάν ανιχνευόταν θετικός στον2019-nCoV.
Στον υγειονομικό σχεδιασμό έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οδηγίες από ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες, μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος»
Παράλληλα, αναλυτικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες, για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών, για ξενοδοχεία και καταλύματα ταξιδιωτών, για εκπαιδευτικές μονάδες, για μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και επαγγελματίες υγείας όπως και πληρώματα του ΕΚΑΒ. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπάρχουν το αεροϋγειονομείο, μόνιμος σταθμός του ΕΚΑΒ, θερμικές κάμερες και φορητά θερμόμετρα-«πιστόλια», εξοπλισμός που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η Ελλάδα συνδέεται αεροπορικά με την Κίνα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Πεκίνο. Για αυτούς τους ταξιδιώτες υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα, άλλωστε, έχει συστήσει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς την Κίνα στις απολύτως αναγκαίες.
Άμεση η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή
Με την κλιματική αλλαγή συσχετίζεται έντονα η επίπτωση του νέου κορονοϊού στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Ολα τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η αποψίλωση των δασών, έχουν σημασία και παίζουν ρόλο στον τρόπο αλληλεπίδρασης ζώων και ανθρώπων», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.
Είναι γνωστό ότι οι κορονοϊοί -οι οποίοι δεν είναι μόνο οι τρεις φονικοί που γνωρίζουμε- προέρχονται από τα ζώα. Τα τελευταία 50 χρόνια μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες έχουν εξαπλωθεί γρήγορα ύστερα από το εξελικτικό τους άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο.
Ψευτογιατρός λέει ότι έχει το αντίδοτο για τα εμβόλια του κορωνοϊού - «Έσωσα 2 ετοιμοθάνατους» [βίντεο]
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικό δημοσίευμα του BBC, αντλώντας πληροφορίες από το βρετανικό σύστημα Υγείας NHS και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ανέκαθεν οι άνθρωποι κολλούσαν διάφορες ασθένειες από τα ζώα. Μάλιστα, οι περισσότερες νέες μολυσματικές ασθένειες προέρχονται από άγρια ζώα. «Αλλά η περιβαλλοντική αλλαγή επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, ενώ ο συνωστισμός στις πόλεις και τα πολύ συχνότερα διεθνή ταξίδια βοηθούν να εξαπλωθούν πολύ πιο γρήγορα από το παρελθόν».
Οπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή εξαλείφει και μεταβάλλει το οικοσύστημα των ζώων, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν, τα μέρη όπου ζουν και τη διατροφή τους. Ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι έχει επίσης αλλάξει: Το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις πόλεις, σε σχέση με το 35% πριν από 50 χρόνια.
Φάρμακα για το AIDS στη… φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Πειραματικά αντι-ιικά φάρμακα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη «φαρέτρα» των γιατρών για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία χορηγούνται για τη λοίμωξη του AIDS. Στις περισσότερες, βέβαια, περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό η θεραπεία είναι συμπτωματική και αντιμετωπίζονται τυχόν επιπλοκές, όπως η πνευμονία, σύμφωνα με όσα εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οσον αφορά στη διάρκεια της επιδημίας, η εμπειρία από το παρελθόν (SARS, MERS) έχει δείξει ότι μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες. Οπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας, οι προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας κινούνται στον περιορισμό της διασποράς και της μετάδοσης. Η απομόνωση της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης.
Πως κυλάει η ζωή στην… καραντίνα
Τις τελευταίες 11 ημέρες 50 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «καραντίνα» στην περιφέρεια Χουμπέι της Ανατολικής Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο της μετάδοσης και της εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού. Πολλοί υποστήριξαν πως είναι αδύνατον να απομονώσεις τόσο μεγάλο πληθυσμό, ωστόσο η απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς τις αποκλεισμένες περιοχές, η ακινητοποίηση των μέσων μεταφοράς και η προτροπή για αποφυγή οποιασδήποτε συνάθροισης έθεσαν μια νέα πραγματικότητα για τους ντόπιους και τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε κάποια από τις 16 πόλεις και επαρχίες που είναι σε καραντίνα.
Πώς είναι η ζωή κάποιου που είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο; Χάρη στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κανείς να δει τη ζωή όσων βρίσκονται εκεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Λι Σιαολί, ραδιοφωνικός παραγωγός στην Ουχάν, ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή να βιντεοσκοπεί τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη. Σε ένα από τα βίντεό του δείχνει τους δρόμους σχεδόν άδειους και στα σούπερ μάρκετ ουρές από κόσμο. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, αλλά επικρατεί μια τάξη» εξηγεί, ενώ σχολιάζει τη διαχείριση της κατάστασης από την κινεζική κυβέρνηση. «Κάθε φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο μέτρο κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά και κάθε μέτρο φαίνεται να μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην καθημερινότητα. Ετσι κάθε φορά που υπάρχει νέα ανακοίνωση οι άνθρωποι τρέχουν να προμηθευτούν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ».
Στην πλειονότητα των μαρτυριών, οι άνθρωποι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πανικός, ωστόσο φωτογραφία που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το Γαλλικό Πρακτορείο αποτυπώνει την ανατριχιαστική πραγματικότητα. Το στιγμιότυπο δείχνει έναν άνδρα που φοράει προστατευτική μάσκα να κείτεται νεκρός στη μέση πεζοδρομίου στην Ουχάν. Οι υγειονομικές αρχές και η αστυνομία φορώντας ειδικές στολές συνέλλεξαν το σώμα του άνδρα και απολύμαναν το σημείο.
Η Γαλλίδα Αμελί Σαπαλέν είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουχάν και μέσω του λογαριασμού της στο Instagram μεταδίδει τις συνθήκες ζωής στην πόλη. Η ίδια, φορώντας τη μάσκα προστασίας, κινείται στους δρόμους της έρημης πόλης, όπου τα περισσότερα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ ανεβάζει φωτογραφίες όπου τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα φρέσκα προϊόντα είναι άδεια. Οπως εξηγεί δεν υπάρχει πανικός, ωστόσο ο κόσμος κάνει τα πάντα για να μείνει ασφαλής.
Πλήγμα στην οικονομία
Η κινεζική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και παράλληλα να βρει άμεσα το εμβόλιο, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις καταγράφονται ήδη από την πρώτη μέρα μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς οικονομολόγους, που μελέτησαν τα στοιχεία από το 2002-2003 όταν ξέσπασε ο κορονοϊός Sars στην Κίνα, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είναι ο τουρισμός, οι λιανικές πωλήσεις και ο χώρος της εστίασης.
Η επιδημία χτύπησε την Κίνα την ώρα που η οικονομία της αναπτύσσεται ήδη με το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έπληξε τις εξαγωγές, η κατανάλωση είχε γίνει μια πολύ πιο σημαντική πηγή ανάπτυξης και τώρα πλήττεται κι αυτή, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι «Financial Times». Καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση διαδραματίζει η χρονική συγκυρία αφού η επιδημία συνέπεσε με την κινεζική πρωτοχρονιά, σε μια περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν. Το υπουργείο Μεταφορών κατέγραψε πτώση 29% στις μετακινήσεις πολιτών, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, την περίοδο που χτύπησε ο ιός Sars η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας κατέγραψε πτώση δύο μονάδων.
Ανταποκρινόμενος στην ανησυχία των Κινέζων πολιτικών για την οικονομική επιβράδυνση από την εκδήλωση της επιδημίας, ο τραπεζικός και ασφαλιστικός ρυθμιστικός φορέας της Κίνας ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Γ. Μερσινιάς: «Ελάχιστοι κυκλοφορούν αλλά δεν υπάρχει κλίμα φόβου ή πανικού»
Ο κ. Γιάννης Μερσινιάς είναι ένας από τρεις Ελληνες που όπως έγινε γνωστό βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Κίνα λόγω της καραντίνας. Ταξίδεψε στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης βρέθηκε εγκλωβισμένος στην πόλη Γιτσάνγκ, κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας.
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Μερσινιάς εξηγεί πως «στην πόλη κυκλοφορούν ελάχιστοι άνθρωποι και λίγα αυτοκίνητα, ωστόσο δεν υπάρχει κλίμα φόβου ή πανικού». Ο ίδιος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Κίνα και μέχρι χθες περίμενε περαιτέρω ενημέρωση για τη διαδικασία επαναπατρισμού του.
Ο κ. Μερσινιάς είναι εγκλωβισμένος τις τελευταίες ημέρες στην πόλη όπου διαμένει σε ξενοδοχείο και οι μόνες δραστηριότητες είναι κάποιες βόλτες στα κοντινά πάρκα, φορώντας τη μάσκα προστασίας του και η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει έτοιμα γεύματα. Αν και από την πρώτη στιγμή εγγράφηκε στις ευρωπαϊκές λίστες για το σχέδιο εκκένωσης κινεζικών πόλεων και τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων υπηκόων, είναι πολύ δύσκολο για εκείνον να μετακινηθεί και να φτάσει στο αεροδρόμιο, αφού δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής