Η… μπάζα τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, ξεπέρασε τις 180.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες. Οι συλλήψεις τους έγιναν με διαδικασίες… fast track μετά την έρευνα της Αστυνομίας, ενώ στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται συνολικά 38 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι και πέντε κρατούμενοι. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης φέρεται να μην εργάζεται ή να μην έχει εργαστεί ποτέ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν κάνει τις ληστείες και τις κλοπές… επάγγελμα! Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει τις άγνωστες λεπτομέρειες της οργάνωσης που είχε γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά πιάστηκε στη… φάκα της ΕΛ.ΑΣ.
Πώς τους εντόπισαν
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου οι αστυνομικοί άρχισαν να λαμβάνουν δεκάδες καταγγελίες αλλά και δημοσιεύματα σχετικά με τη δράση της σπείρας σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Μετά από παρακολουθήσεις σημείων διαπιστώθηκε πως οι δράστες από τα τέλη του συγκεκριμένου μήνα είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και στόχευαν σε… ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablets και smartphones, τα οποία μπορούσαν εύκολα να πουλήσουν για λίγα χρήματα, ενώ συνήθιζαν να αρπάζουν χρήματα αλλά και κοσμήματα. Η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας και Ακροπόλεως έφτιαξε «μικτή» ομάδα για να παρακολουθεί τους δράστες. Ωστόσο, επειδή η συμμορία αποτελούνταν από δεκάδες μέλη, ορισμένοι κατάφερναν να «ξεγλιστρούν» από τα μάτια των έμπειρων αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με την έρευνα είχαν λάβει αρκετές φορές μέτρα… αντιπαρακολούθησης με «τσιλιαδόρους». Αρκετές ήταν οι φορές που ξέφευγαν από τις παρακολουθήσεις των αστυνομικών καθώς είχαν δημιουργήσει το δικό τους ορμητήριο στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν τους χαρακτήρισαν μάλιστα ως «εξαιρετικά επικίνδυνα άτομα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα και την ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει 65 κλοπές από Ι.Χ. αυτοκίνητα, 29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς, δύο κλοπές σε γραφεία και πέντε ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς. Οι δράστες, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια παλαιότερων συλλήψεων δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας, με προφανή σκοπό την απόκρυψη της διαμονής τους και τη δυσχέρεια εντοπισμού των ιδίων και των κλοπιμαίων. Επίσης, δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα και διάφορες εθνικότητες. Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τις έρευνες είχαν μεταβεί σε όλες τις διευθύνσεις που δήλωναν στο παρελθόν μετά από κάποια προσαγωγή τους και διαπίστωναν πως δεν είχαν καμία σχέση!
Τα μέτρα αντιπαρακολούθησης ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ασφάλειας, οι δράστες, γνωρίζοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, φρόντιζαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα «αντιπαρακολούθησης» καθιστώντας κάποιες φορές εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη την παρακολούθησή τους από τους αστυνομικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, γνώριζαν άριστα τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν και φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος, παραμένοντας… σκιές. Το άτομο της εκάστοτε «ομάδας κρούσης» που αναλάμβανε τα καθήκοντα τσιλιαδόρου επέβλεπε για τυχόν αστυνομική παρουσία ενστόλων ή αστυνομικών της Ασφάλειας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στα υπόλοιπα μέλη τη δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσης ή προσωρινή διακοπή της δράσης τους μέχρι να φύγουν από το σημείο οι αστυνομικοί.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 169 κινητά τηλέφωνα, 53 ηλεκτρονικές συσκευές tablet, 228 εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, 16 μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες, 115 κάρτες SIM, 1.790 ευρώ, δύο τηλεοράσεις και πλήθος κοσμημάτων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά στα αδικήματα: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Το δίκτυο κλεπταποδόχων και η επιλογή ευάλωτων στόχων
Η μεγάλη εγκληματική οργάνωσης φαίνεται πως είχε ένα τεράστιο δίκτυο κλεπταποδόχων. Αποτελούνταν συνολικά από πέντε άτομα, τα οποία συνελήφθησαν ή είναι γνωστά στις αρχές και αναζητούνται, αλλά και από ακόμη 15 δράστες αγνώστων στοιχείων που είχαν αντίστοιχο ρόλο. Μέσω αυτών οι ληστές κατάφερναν να «κεφαλαιοποιούν» τη λεία τους.
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Παράλληλα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, πρώτο και κύριο μέλημα της οργάνωσης ήταν η επιλογή του ιδανικότερου στόχου, τόσο από πλευράς «βαθμού επικινδυνότητας» όσο και οικονομικού οφέλους. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που οι δράστες έφτιαχναν ειδικές «ομάδες κρούσης», αποτελούμενες από τουλάχιστον τρία άτομα τα οποία είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα. Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο της εκάστοτε «ομάδας κρούσης» ήταν επιφορτισμένο με την αναζήτηση του στόχου σύμφωνα με τα προκαθορισμένα κριτήρια.
Οι αλλοδαποί δράστες επέλεγαν συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας και γυναίκες, όπως και νεαρά άτομα μέτριας σωματικής διάπλασης, τα οποία δεν θα πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Πέραν της ηλικίας και της σωματοδομής, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν με μεγάλη προσοχή την περιοχή στην οποία κινούνταν οι στόχοι δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα απομονωμένα σημεία, προκειμένου να μην υπάρχουν «αυτόπτες μάρτυρες» που ενδεχομένως θα τους αναγνώριζαν σε πιθανή σύλληψη.
Σε άλλες περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό και την έλλειψη συνεχούς προσοχής των θυμάτων, με αποτέλεσμα να κινούνται γρήγορα και να αρπάζουν προσωπικά αντικείμενα ακόμη και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί! Μετά από κάθε ληστεία ή κλοπή οι δράστες φρόντιζαν να φεύγουν με συνοπτικές διαδικασίες από το σημείο, ενώ παρέδιδαν τα λάφυρα σε άτομο το οποίο δεν συμμετείχε στη ληστεία. Εκείνο το άτομο φρόντιζε να κρατά τα χρήματα ή όσα τιμαλφή ή ηλεκτρονικές συσκευές θεωρούνταν «αξιοποιήσιμες» και στη συνέχεια πετούσε τις ταυτότητες, τα διαβατήρια ή τα έγγραφα σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, προκειμένου να μη συνδεθούν με την εκάστοτε ληστεία.
Οσον αφορά στις περιπτώσεις κλοπών από σταθμευμένα οχήματα οι δράστες τα επέλεγαν με μεγάλη προσοχή αλλά και βάσει των αντικλεπτικών συστημάτων που διέθεταν (π.χ. συναγερμός). Και σε αυτή την περίπτωση διάλεγαν οχήματα σε απόμερα σημεία, ενώ έψαχναν για ηλεκτρονικές συσκευές σε εμφανή σημεία πριν σπάσουν ή ανοίξουν κάποιο αυτοκίνητο. Τις περισσότερες φορές παραβίαζαν τις κλειδαριές με μαχαίρια, κατσαβίδια, ψαλίδια ή αυτοσχέδια αντικλείδια. Τα περισσότερα θύματα (ανάμεσά τους Γερμανοί και αρκετές νεαρές κοπέλες) αναγνώρισαν τους δράστες των ληστρικών επιθέσεων.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
18 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΧΑΝ ΛΗΣΤΕΨΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΖΟΥΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΦΟΡΕΣ
38 ΑΤΟΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ 5 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
180 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ (ΚΑΙ ΠΑΝΩ) Η ΜΠΑΖΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής