Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, το… άγχος για να μην επιβληθούν χρηματικές ποινές έκανε τους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν ενεργά το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, τα συνολικά δικαιώματα που συλλέχθηκαν ανέρχονται σε 1.403.927. Μάλιστα, όλες οι περιοχές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 50% ενώ η συλλογή δηλώσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αφορά σε περιοχές: Δυτικής Αττικής και νησιών Αργοσαρωνικού που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου αλλά και σε Λέσβο και Λήμνο, που καταληκτική ημερομηνία έχει ορισθεί στις 28 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικότερα, έως τις 8 Ιανουαρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις έχουν συλλεχθεί 1.403.927 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης, των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 96,28%, ακολουθούν η Π.Ε. Λασιθίου με 91,09%, η Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου με 90,59% και 87,23% έχει η Π.Ε. Ηρακλείου.
Χαμηλά όμως παραμένουν τα ποσοστά σε κάποιες περιοχές. Πρόκειται για τη Δυτική Αττική και τα Νησά, που έχουν 21,44% ωστόσο η διαδικασία ακόμα τρέχει αλλά και οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποσοστό ανέρχεται στο 18,94%.
Ταλαιπωρία
Οσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίησή τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του», εξηγεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πάντως, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.
Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Οι αναρτήσεις
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το Κτηματολόγιο δεδομένου ότι τρέχουν παράλληλα οι συλλογές δηλώσεων αλλά και οι αναρτήσεις για περιοχές που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν. Τη… σκυτάλη μετά την Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου, πρόκειται να πάρουν οι εξής:
20 Φεβρουαρίου: Κιλκίς και Λάρισα
20 Μαρτίου: Ημαθία και Θεσσαλονίκη
20 Απριλίου: Αχαΐα, Ηλεία, Πιερία, Ανατολική Αττική
20 Μαΐου: Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Καρδίτσα
20 Ιουνίου: Εβρος, Αχαΐα (υπόλοιπο)
Προανάρτηση
20 Μαρτίου: Φθιώτιδα και Βοιωτία (υπόλοιπο)
Οπως εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο, τόσο η ανάρτηση όσο και η προανάρτηση θα έχουν 2 μήνες διάρκεια και είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση