Ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με έξι ακόμα Ελληνες είναι από τους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη που κέρδισαν στον πρόσφατο διαγωνισμό της Κομισιόν επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την εδραίωση του ερευνητικού τους έργου, διάρκειας πέντε ετών.
Το αντικείμενο μελέτης του Έλληνα επιστήμονα είναι οι μηχανισμοί ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και ο ρόλος τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.
Τα μακροφάγα είναι κύτταρα της άμυνας εξειδικευμένα να προσλαμβάνουν και να αποδομούν ξένα σωματίδια, παθογόνους μικροοργανισμούς και νεκρά κύτταρα του οργανισμού. Οι μύκητες είναι σαπροφυτικοί μικροοργανισμοί, αβλαβείς για τον φυσιολογικό άνθρωπο. Ωστόσο, ασθενείς με διαταραχές στη λειτουργία των μακροφάγων εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης, απειλητικών για τη ζωή, λοιμώξεων από μύκητες. Η παθογένεση των μυκητικών λοιμώξεων είναι ελάχιστα κατανοητή σε μοριακό επίπεδο, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.
Σήμερα το έθιμο των φωτιών σε Φλώρινα, Πρέσπες, Άργος Ορεστικό και Σιάτιστα Κοζάνης
Οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας του Γ. Χαμηλού θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε πειραματικά μοντέλα λοιμώξεων στη δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού), με επιβεβαίωση στη συνέχεια των ευρημάτων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και ανθρώπους με μυκητικές λοιμώξεις. Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του σιδήρου σε κυτταρικό και συστημικό επίπεδο αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας των μακροφάγων και άμεσες εφαρμογές στη διάγνωση, στην πρόληψη και στη θεραπεία των διηθητικών μυκητιάσεων. Οι διηθητικές μυκητιάσεις είναι υποεκτιμημένες λοιμώξεις, οι οποίες προσβάλλουν συχνά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, και συνοδεύονται από εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα (50%-70%) προκαλώντας πάνω από 1,5 εκατομμύριο θανάτων ετησίως.
Οι νικητές θα λάβουν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020, για να στελεχώσουν τις ομάδες τους και να εκπονήσουν εποικοδομητικά ερευνητικά έργα. Ορισμένοι από τους τομείς που θα διερευνήσουν και πάνω στους οποίους θα εργαστούν οι ερευνητές, χάρη σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και ο αντίκτυπος των επιγραμμικών εργαλείων στην πολιτική στήριξη και στη δημοκρατία.
Η κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια επίτροπος για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε από αυτά τα νέα έργα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε πιο θεμελιώδες επίπεδο και μπορούν να μας προσφέρουν νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες που ούτε καν φανταζόμαστε. Οι επενδύσεις της Ε.Ε. στην έρευνα αιχμής αποτελούν επένδυση στο μέλλον μας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό».
Επιχορήγηση θα λάβουν, επίσης, οι Ελληνες της Διασποράς: Δημήτρης Ζευγώλης, απόφοιτος του ΤΕΙ Ηπείρου και λέκτορας βιοϊατρικής μηχανικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ (έργο ACHIEVE), Δημήτρης Παυλόπουλος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και επίκουρος καθηγητής σήμερα στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ (έργο DYNANSE), Δήμος Δημαρόγκωνας, απόφοιτος του ΕΜΠ και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΚΤΗ) της Στοκχόλμης (έργο LEAFHOUND), Ανδρέας Βλάχος, απόφοιτος του ΟΠΑ και λέκτορας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (έργο AveriTeC) και Ιωάννης Σεχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ Ολλανδίας (έργο BREAST4D).
Από την έντυπη έκδοση