Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και ορισμένους υπαίθριους και η ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι «θεριακλήδες» όπως είναι οι παραπάνω περιπτώσεις, τον έχει «αγκαλιάσει».
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.
Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, πάντως, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Παράλληλα, για αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις.
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Κάτι το οποίο αποτελούσε και βασικό πυλώνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος, άλλωστε, είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.
ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών
Η μείωση της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών και άλλων χρονίως πασχόντων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους αποτελεί ακόμη ένα «στοίχημα» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες κινήσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών. Η μεγάλη διαφορά στις ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία στην οποία ξεκινά η διάθεση 44 σκευασμάτων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για αντικαρκινικά φάρμακα και φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να «στηθούν» σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά θα μπορούν να τα πάρουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας για όσους ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες σε αυτές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και υπέγραψε συμφωνητικό με τους ιδιοκτήτες των κλινικών έτσι ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν το φάρμακο απευθείας στην κλινική και να μην απαιτείται να περάσουν από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της Αριστοτέλους το πεντάμηνο μετά τις εκλογές. Εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει την άμεση, χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, σε ασθενείς με νευρολογικές και αιματολογικές ασθένειες.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (φωτό), και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, και ιδιωτικά θεραπευτήρια ώστε τα παράγωγα αίματος να χορηγούνται και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά. Η γ-σφαιρίνη και άλλα παράγωγα αίματος χορηγούνταν μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι ασθενείς που χρειάζονται τη γ-σφαιρίνη έχουν δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία τους. Οι συνεχείς ελλείψεις των παραγώγων αίματος είχαν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Η δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση των εγκαυματιών από το Μάτι σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό που χρειάζονται και πλήρωναν ήταν, επίσης, από τα πρώτα θέματα που ρύθμισε ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του υπουργού Υγείας. Οι εγκαυματίες χρειάζονται διάφορες αλοιφές και άλλα σκευάσματα, τα οποία δεν συνταγογραφούνται και τα οποία χρειαζόταν να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο οικονομικής ανακούφισης ασφαλισμένων και μη πολιτών, το υπουργείο Υγείας πέρασε ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, αποφασίζοντας να μη γίνει καμία αύξηση, παρά μόνο μειώσεις.
Από την έντυπη έκδοση