Σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή.
Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας “Γηρυόνης”, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:
- στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
- στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
- στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
- στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.
Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκλονιστικές εικόνες από την Κινέτα: «Σωθήκαμε από θαύμα» λένε οι κάτοικοι
Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε στην Κινέττα και στους Αγίους Θεοδώρους το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική την νύχτα της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις και περιουσίες.
Οι κάτοικοι εμφανίζονται οργισμένοι από όσα έζησαν τις προηγούμενες ώρες εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή τους για την αδράνεια και τα λάθη που προκάλεσαν την καταστροφή.
Κάτοικος της περιοχής περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αλλά και τις δύσκολες ώρες τις οποίες βίωσε. «Η σύζυγός μου και ο γιος μου βγήκαν αφηνιασμένοι γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Ποτάμι οι δρόμοι, το νερό έφτασε στα δύο μέτρα. Η ορμή του μεγάλωνε και ό,τι έβρισκε το έπαιρνε. Το αμάξι το πήγε εκεί κάτω. Το νερό έσπασε τις τζαμαρίες και πέταξε τα έπιπλα έξω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έβρος: Αναβιώνει το έθιμο με τα «εννέα φαγητά» - Στόχος να υπάρξει αφθονία στο τραπέζι όλο τον χρόνο [βίντεο]
https://youtu.be/VsGcb42udhw
https://youtu.be/pXRvYn8Td38