Η κηδεία της θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στην Κηφισιά, στις 12 το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook η δημοσιογράφος Μαρία Λεμονιά.
Το φωτεινό άστρο της Σοφίας Κοκοσαλάκη «έσβησε» το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, με την καταξιωμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας να βυθίζει σε θλίψη τα αγαπημένα της πρόσωπα, τον άντρα της, την κόρη της, αλλά και τον κόσμο της μόδας, στον οποίο διέπρεψε.
Στα 47 της χρόνια και νικημένη από τον καρκίνο, με τον οποίο έδινε τη δική της μάχη εδώ και δύο μήνες, άφησε την τελευταία της πνοή, με το δυσάρεστο αυτό γεγονός να γνωστοποιείται από την καλή της φίλη Φέφη Παπαλάμπρου, η οποία έγραψε στο facebook: «Το αστέρι μας, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, πέταξε στους ουρανούς! Απογειώθηκε, δεν τη χωρούσε πια τούτος ο τόπος».
Από εκείνη την ώρα, η είδηση για το χαμό της κάνει, παγκοσμίως, το γύρο του Διαδικτύου καθώς η Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν μία γυναίκα που ξεχώρισε σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργικότητά της και την υπέροχη οπτική της στα ρούχα, με τη «Vogue» και τη «Sunday Times» να έχουν εκθειάσει τη δουλειά της.
Αλλωστε η διαδρομή της στην υψηλή ραπτική ήταν τεράστια και πολλοί την είχαν χαρακτηρίσει ως την ιέρεια του Grecian Chic, καθώς κατάφερε να κάνει μόδα τα αρχαιοελληνικά μοτίβα. Η πορεία της ξεκίνησε από τα έδρανα της Φιλοσοφικής ως φοιτήτρια, όπου από νωρίς κατάλαβε τη βαθιά αγάπη που έτρεφε για το σχεδιασμό ρούχων. Μπήκε στον κόσμο των περιοδικών, γνωρίστηκε με τον Αγγελο Φρέντζο και δημιούργησαν το fashion σχήμα Visionaires, με τα ρούχα τους να κοσμούν βιτρίνες γνωστών καταστημάτων.
Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε αναφερθεί σε εκείνη την εποχή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναρωτιόμασταν ποιος θα αγόραζε τέτοια ρούχα στην Ελλάδα. Η δουλειά μας ήταν πρωτοποριακή για να σταθεί σε αυτή την αγορά. Χωρίς υπερβολή, θεωρώ ότι κάναμε πολύ μοντέρνα ρούχα». Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να κάνει αίτηση στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου έγινε δεκτή και αποφοίτησε το 1998.
Το 2002 η Σοφία ξεκίνησε να ξεχωρίζει και σύντομα όλοι μιλούσαν για εκείνη. Ελαβε το βραβείο του περιοδικού «ELLE» και την ίδια χρονιά τής ανατέθηκε να σχεδιάσει τα κοστούμια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Ηταν, όπως και η ίδια είχε παραδεχθεί, μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της καθώς στα 32 της, τότε, είχε ντύσει 6.000 ανθρώπους που είχαν πάρει μέρος στην τελετή έναρξης, αποθεώνοντας τις γραμμές της κλασικής αρχαιότητας. Ακόμη, είχε σχεδιάσει το υπέροχο φόρεμα της ερμηνεύτριας Bjork, το οποίο συζητήθηκε ιδιαίτερα. Λόγοι, άλλωστε, που το 2004 την έκαναν να κερδίσει το βραβείο New Generation Designer.
Η καριέρα στο εξωτερικό
Η Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν από τις πρώτες, της νέας γενιάς σχεδιαστών, που έκανε μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, παραμένοντας όμως πιστή στην αγάπη της για την Ελλάδα και προσπαθώντας να εξυμνεί την ομορφιά του αρχαιοελληνικού στιλ στην πιο μοντέρνα εκδοχή του.
Περνώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής της στο Λονδίνο, δεν επηρεάστηκε από τις διεθνείς τάσεις και από τις εφήμερες προσταγές της μόδας, έμεινε πιστή στην αισθητική της και «έπεισε» αρκετές celebrities παγκοσμίου φήμης να την εμπιστευτούν, όπως τις Ντάιαν Κρούγκερ, Κέιτ Χάντσον, Κάμερον Ντίαζ, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κριστίνα Ρίτσι, αλλά και τεράστια ονόματα της παγκόσμιας σκηνής της μόδας, όπως τον γαλλικό οίκο Vionnet, τον επιχειρηματία Renzo Rosso, την Diesel και τον κολοσσό του Only the Brave να συνεργαστούν μαζί της.
Επιμελήθηκε τις στολές ακόμη και γνωστής αεροπορικής εταιρίας, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε και με τις νυφικές δημιουργίες αλλά και με το σχεδιασμό κοσμήματος. Ενα από τα στοιχεία, μάλιστα, που την καθόριζαν ήταν τα υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι.
Βαθιά αγάπη για την Κρήτη
Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, μιλώντας σε γνωστό περιοδικό, η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε ανοίξει την καρδιά της και είχε αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, πως κάποια στιγμή ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. «Εχω μια φαντασίωση ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Οχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι», είχε αναφέρει.
Η Κρήτη ήταν άλλωστε το «δικό» της μέρος, ο επίγειος παράδεισός της στον οποίο επέστρεφε πάντα για να χαλαρώσει, να εμπνευστεί. Η ίδια, μάλιστα, είχε αναπτύξει κατά καιρούς και φιλανθρωπική δράση, όπως μια συλλογή βραχιολιών που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ για τους σκοπούς του ιδρύματος IFG και διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για παιδιατρικές μονάδες του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Σε άλλη συνέντευξη είχε παραδεχθεί πως είναι μια κλασική Ελληνίδα μητέρα που μαγείρευε κάθε μέρα, απολάμβανε το μεγάλωμα της μοναχοκόρης της, τονίζοντας ότι δεν αγαπά τις περιττές κοσμικότητες και συναναστρέφεται κυρίως με φίλους.
«Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της μόδας»
Ο Βασίλης Ζούλιας, ένας από τους επίσης κορυφαίους Ελληνες σχεδιαστές, λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου της Σοφίας Κοκοσαλάκη έγραψε στο facebook: «Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της μόδας». Ακόμη, ο πρώην πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, την αποχαιρέτησε στο twitter γράφοντας: «Τι μεγάλο σοκ. Πενθούμε μια εξαιρετική σχεδιάστρια, ένα γοητευτικό άτομο, με πολλούς φίλους και θαυμαστές στην Αγγλία, την Ελλάδα και παγκοσμίως. Καλό ταξίδι, Σοφία Κοκοσαλάκη. Αιωνία η μνήμη».
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για την απώλεια της σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν φεύγει από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ένα δημιουργικό πνεύμα, μια γυναίκα δυναμική, αυτοδημιούργητη, που για μια εικοσαετία πρωταγωνίστησε στον σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς μόδας. Η Σοφία Κοκοσαλάκη, εμπνεύστηκε από την Κρήτη που λάτρευε, από τον ενδυματολογικό θησαυρό της αρχαιοελληνικής και λαϊκής παράδοσης. Μετουσίωσε αυτές τις επιρροές, σε σύγχρονες δημιουργίες, ρούχα με πτυχώσεις και κοσμήματα, ως γλυπτά που δανείστηκαν στοιχεία της αρχαίας μικρογλυπτικής. Η Σοφία κατέκτησε τον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της. Η συμβολή της, με το σχεδιασμό των κουστουμιών, στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε καθοριστική για την παγκόσμια απήχησή τους. Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».