Με πλειοψηφία 14 έναντι 11, όπως ανέφεραν πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές ουσιαστικά με την απόφασή τους «διατάσσουν» την επιστροφή της αρμοδιότητας χορήγησης των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών στο συνταγματικό της φορέα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δείχνοντας στο νόμο Παππά και στις υπουργικές αποφάσεις -που…εξοβέλισαν την ανεξάρτητη αρχή από τη διαδικασία- την… άγουσα για τον κάλαθο των αχρήστων.
Χωρίς συντριπτική, αλλά με ικανή πλειοψηφία, τα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ κήρυξαν… κατεδαφιστέο το νόμο 4339/2015 και μάλιστα, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη, χωρίς τον παραμικρό «αστερίσκο». Η κρίση τους επιφέρει βαρύτατη ήττα της κυβέρνησης και όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και σε επίπεδο ουσίας, συνιστώντας κόλαφο για τις επιλογές της στο ζήτημα που έκανε πολιτική «σημαία της», που πλέον στιγματίζονται ως κατάφωρα αντισυνταγματικές. Και κατά συνέπεια άκυρες, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά να υποχρεούνται πλέον να θέσουν τον περιβόητο νόμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά και τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολούθησαν, ανεξαρτήτως των τετελεσμένων αποτελεσμάτων της. Δηλαδή, η συρρίκνωση του αριθμού των αδειών σε 4, η ανακήρυξη των υπερθεματιστών αλλά και η είσπραξη της πρώτης δόσης του τιμήματος των περίπου 255 εκατομμυρίων ευρώ ακυρώνονται.
«Μπλοκάρει» επίσης οριστικά και αμετάκλητα η (ν)τροπολογία του υπουργού Επικρατείας που απέβλεπε στον… ξαφνικό θάνατο των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που δεν αδειοδοτήθηκαν, τα οποία θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι η κατά το Σύνταγμα αποκλειστικά αρμόδια ανεξάρτητη αρχή καθορίσει εξ αρχής και εν λευκώ τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Τοποθετεί δε την κυβέρνηση στη δεινή θέση να δώσει εξηγήσεις ή ενδεχομένως προσωρινή λύση στους χρισθέντες από την ακυρωθείσα δημοπρασία ως νέους καναλάρχες. Εάν θα μείνουν στην ιστορία ως… επίδοξοι καναλάρχες θα αποφασιστεί από το ΕΣΡ, όπως και όλα τα φλέγοντα ζητήματα -που είχαν εγείρει τα έξι προσφεύγοντα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και η Ενωση Ιδιοκτητών τους- περί του αριθμού των αδειών, του καθορισμού της διαγωνιστικής διαδικασίας, του τιμήματος των αδειών κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ επέλεξε να δώσει… καθαρή και ξάστερη λύση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μερίδα δικαστών που φάνηκε να τάσσεται υπέρ μιας πιο «μεσοβέζικης» απόφασης, η οποία ενδεχομένως να προσέφερε δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης της ήττας της κυβέρνησης. Φέρεται ειδικότερα να υπήρξαν μέλη του Δικαστηρίου που έκλιναν υπέρ της χορήγησης ολιγόμηνης προθεσμίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με στόχο να ελέγξει το σύννομο της διαδικασίας που έφερε τη «σφραγίδα» του υπουργού Επικρατείας, απόφαση που θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να την «επικυρώσει» εν μέρει και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις όπου το κρίνει απαραίτητο.
Και σε αυτή την περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα είχε ηττηθεί, αφού θα έπρεπε να καταπιεί το… χρυσωμένο μεν, αδιαμφισβήτητα πικρό «χάπι» δε. Κι αυτό καθώς η επανενεργοποίηση του ΕΣΡ είναι δεδομένο ότι θέτει φραγμό στην τακτική… αποφασίζουμε και διατάζουμε (υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση της Αρχής απαιτείται ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων).
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης της διευρυμένης Ολομέλειας, αλλά και η άποψη της μειοψηφίας (με πιθανότερη εκδοχή η κρίση περί συνταγματικότητας να «πάτησε» στην εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου και στην επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος). Αγνωστο είναι επίσης το πότε θα καθαρογραφεί και θα δημοσιευτεί, γεγονός είναι πάντως ότι η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου ρίχνει τίτλους τέλους στην υπόθεση-θρίλερ -που αποτέλεσε αφορμή να γραφτούν και μαύρες σελίδες στο βιβλίο της Δικαιοσύνης- αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου της χώρας με γνώμονα τις συνταγματικές επιταγές.
ΝΔ: «Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε καταθέτουμε άμεσα πρόταση»
H αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη, ανέφερε η Ν.Δ. λίγα λεπτά μετά την απόφαση του ΣτΕ αλλά και την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε στους δικαστές η Ολγα Γεροβασίλη.
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στον δημόσιο βίο της χώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.: «Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στον χώρο των ΜΜΕ.
Σήμερα δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Ελληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».
Το Ποτάμι κάλεσε τον Νίκο Παππά να παραιτηθεί και τον Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί:
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα, όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε “Το Ποτάμι” στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη συνταγματική νομιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την παραίτηση του Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση».
Αγνοεί τη Δικαιοσύνη, αποφασίζει και διατάσσει οΣΥΡΙΖΑ
Ενώπιος ενωπίω με τη μεγαλύτερη πολιτική της ήττα από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έριξε εμφατικό «μαύρο» στο νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης και φίμωσης της πολυφωνίας, με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να θερίζουν… θύελλες για τους ανέμους που έσπειραν. Μπροστά στον πανικό του, το κυβερνητικό στρατόπεδο, επιχειρώντας να κρατήσει με νύχια και με δόντια ζωντανό το γκρεμισμένο αφήγημά του, επιτέθηκε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά της Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χρησιμοποίησε φράσεις που αποτύπωσαν την ολοσχερή κατάρρευση μίας ολόκληρης στρατηγικής, ενώ κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας ξεπέρασε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, που έσπευσε να υποστηρίξει ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα».
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αποτελεί καίριο στρατηγικό πλήγμα, το οποίο μπορεί δυνητικά να αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Η βιαστική κίνηση της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, καθώς και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας να προχωρήσουν σε ένα διαγωνισμό-οπερέτα, μέσω του οποίου… αποθέωσαν το περιλάλητο «τέσσερα» της Φλωρεντίας, αδιαφορώντας για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, κατεδαφίστηκε μέσω μίας ξεκάθαρης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πλέον, το σαθρά δομημένο πλαίσιο επάνω στο οποίο επιχείρησε να πατήσει η συγκυβέρνηση αποδομήθηκε πλήρως, ενώ το πλήγμα είναι ακόμα πιο σφοδρό από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όχι μόνο είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ με σημαία του τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έσπευσε να σηκώσει ασπίδα προστασίας στον κ. Παππά, κάνοντας λόγο για ένα νόμο ολόκληρου του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Βαρύ κλίμα
Το κλίμα στο κεντρικό στρατηγείο του Μαξίμου, μετά το χθεσινοβραδινό στραπάτσο, είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς στελέχη της κυβέρνησης είχαν χαρακτηρίσει τις προηγούμενες ημέρες ως «ήττα» μία ενδεχόμενη απόρριψη του νόμου Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αμηχανία της Ηρώδου Αττικού μπροστά στον… κόλαφο φάνηκε και στην επιθετική δήλωση της κυβερνητικής εκπρόσωπου, Ολγας Γεροβασίλη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ. Οσο στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και οι στενοί συνεργάτες τους προσπαθούσαν να συνέλθουν από το πολιτικό και επικοινωνιακό… βέρτιγκο, η κ. Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, «μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το νόμο 4339/2015». Με λίγα λόγια, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα πράξει τελικά αυτό που άλλοτε κατήγγελλε, με την όλη τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου να αποτελεί, ουσιαστικά, ακόμα μία ευθεία επίθεση εναντίον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής», υποστήριξε, σε μία αν μη τι άλλο πρωτοφανή τοποθέτηση, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, την ώρα που η… παραζάλη της συγκυβέρνησης από το… χαστούκι του ΣτΕ αποτυπωνόταν σε μία δήλωση-πρόκληση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα. Οπως και με το διώξιμο των εργολάβων που έβγαλε το ΣτΕ παράνομο και ψηφίσαμε άλλο νόμο που τον επεκτείναμε σε όλο το δημόσιο τομέα, όπως με τον Γιαννόπουλο που τον ξαναγύρισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ξαναδιώξαμε, έτσι θα γίνει και με τα κανάλια. Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω… Εχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει», έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο Παύλος Πολάκης.
Κλιμακώνοντας περαιτέρω την κόντρα κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που είδε το οικοδόμημά του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, υποστήριξε (ΕΡΤ) ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας. «Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό», είπε ο κ. Παππάς και επανέλαβε ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σηματοδοτεί την επιστροφή σε «ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας». Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, σχολίασε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις», ενώ είπε ότι «κάποιοι επιχειρούν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων».
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης περί κατάθεσης σχεδίου νόμου τη Δευτέρα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας». Παράλληλα, ανέφεραν πως προκειμένου να τη λάβει «θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα».
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα κανάλια την απόφαση του ΣτΕ
Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του Star δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο: «Τις επόμενες ώρες θα είμαστε σε θέση να εκφράσουμε ολοκληρωμένα τη γνώμη μας. Προς το παρόν, θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όλους τη δήλωση του κ. Αλκαλάι, μετά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου και υποστήριζε ότι δεν θα έπρεπε η διαδικασία να έχει λάβει χώρα χωρίς να αποφανθεί το ΣτΕ για τα θέματα που εκκρεμούσαν». Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Alpha, με τους ανθρώπους του σταθμού να θεωρούν ότι η σημερινή μέρα θα είναι μεγάλη και σίγουρα πιο «φωτεινή», ενώ δεν δίστασαν να πουν στον «Ε.Τ.» ότι «μετά από πολύ καιρό φύσηξε αεράκι και πήρε τη συννεφιά».
Την ίδια στιγμή, άτομο από το στενό κύκλο του Θοδωρή Κυριακού, υποστηρίζει, επίσης, στον «Ε.Τ.»: «Σε καμία περίπτωση δεν θα σχολιάσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες και τότε θα επανεξετάσουμε το πλάνο μας». Ο Τζώνη Καλημέρης, σύμβουλος τηλεοπτικού περιεχομένου στο σταθμό του Αμαρουσίου, αρκέστηκε σε ένα μονολεκτικό status στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα με τη λέξη «σφαλιάρα».
Δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, πάντως, κατακλύζουν τα social media, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα και εκφράζοντας την ευχαρίστησή τους για το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά, ο Σπύρος Λάμπρου, δημοσιογράφος του Alpha, έγραψε: «Φτου, ξελευτερία για όλους», ενώ η Ζίνα Κουτσελίνη του Star: «Ανακούφιση! Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά… Επιτέλους!».
Στον αέρα της νέας της βραδινής εκπομπής, της, τέλος, πανηγύρισε η Αννίτα Πάνια. Η παρουσιάστρια διέκοψε τη ροή του προγράμματός της, στο Epsilon, για να ανακοινώσει την απόφαση του ΣτΕ. «Αυτό είναι η γιορτή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ολοι εδώ το ζούμε, το ξέρουμε, το αισθανόμαστε. Χαίρομαι που αυτή η χώρα έχει ένα δικαστικό σώμα», είπε.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ -ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου