Εισαγωγή 16.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με τη χρηματοδότηση 40.000 θέσεων σε διαμερίσματα για ενοίκιο, μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 2 της Υπατης Αρμοστείας και 16.000 ακόμη από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Αυτές είναι μερικές από τις ενέργειες που θα γίνουν άμεσα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε χθες, με αφορμή το μεταναστευτικό και τα όσα τραγικά καταγράφηκαν στη Μόρια. Στα όσα συζητήθηκαν περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση των δομών φιλοξενίας, με χρονικό ορίζοντα το 2022 και εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε οικίες και ξενοδοχεία. Αρχικά υπάρχει πρόθεση μετακίνησης 15.000-20.000 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου ή έχουν γίνει δεκτά, από τα νησιά στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους φιλοξενίας εκτός από… στρατόπεδα, για την ενσωμάτωση ή επαναπατρισμό των προσφύγων και μεταναστών.
Σημαντικό στοίχημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον δύσκολο χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς, κάτι όμως που φαίνεται δύσκολο στην περίπτωση που οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 8 κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, στον Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο,
Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω. Το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έστειλε έγγραφο στο υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προτείνει ακόμη 8 στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους προκειμένου να τους μετατρέψει σε κλειστούς. Εκεί θα μεταφέρονται όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιχειρήσει την αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020. Σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία η γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου, καθυστερώντας τις διαδικασίες εντοπισμού και επαναπατρισμού τους.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου ώστε να εξεταστούν με γρήγορους ρυθμούς τα αιτήματα. Ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου φτάνει τις 75.000, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού δεν προχωρούν, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία επιστροφών, αλλά και εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.
Παράλληλα, θέτονται αυστηρότεροι χρονικοί περιορισμοί στις διαδικασίες καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων. Μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής τους, σε δύο εβδομάδες να έχουν υποβάλει το αίτημα ασύλου και σε τρεις μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της προσφυγής.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον αρμόδιο υπουργού και τους περιφερειάρχες συζητήθηκε η δημιουργία περισσοτέρων από 13 χώρων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας. Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τουλάχιστον 15.000-20.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε περιφέρεια. Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στη Λέσβο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προτιθέμεθα να μετακινήσουμε στην ενδοχώρα οικογένειες. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες “Μόριες”».
Από την έντυπη έκδοση