Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει θέσει στόχο την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους έξι μήνες, επιχειρώντας στο μεταξύ διάστημα να επιτευχθεί η απόσυρση των δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και η μία στη Μεγαλόπολη. Κατά τις ίδιες πηγές, ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκεται το θέμα των δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να εφαρμοστεί η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης.
Οικιστικές πυκνώσεις
Οι οικιστικές πυκνώσεις αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κι αυτό γιατί, εκτός του ότι επηρεάζουν μεγάλη μερίδα πολιτών, δεν αποκλείεται να κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αποτέλεσμα αυτού να οριστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή -η οποία θα έχει όσο χρόνο κρίνεται σκόπιμο- προκειμένου να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που έχει κάνει το ΣτΕ. Η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στα 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια. Ωστόσο, με την απόφαση του ΣτΕ που βάζει φρένο στους καταπατητές -αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αυθαιρετούχοι δεν πρέπει να επιβραβεύονται- το υπουργείο έμεινε μετέωρο.
Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης
Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ). Αν και σε πρώτη φάση οι διατάξεις της ΜΣΔ είδαν το φως της δημοσιότητας, προς το παρόν αποσύρθηκαν από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς αναζητείται η χρυσή τομή για να μη δουν επίσης την πόρτα του ΣτΕ.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό δημιουργίας της ΜΣΔ ήταν να καλυφθούν οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Απ’ αυτές τις κατηγορίες ακινήτων µπορεί να ζητήσει την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόµησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωµα να µεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο σχεδιάζει εντός των επόμενων μηνών να έχει ορίσει Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε αρκετούς δήμους, ώστε να γίνει εφικτή η ενεργοποίηση του θεσμού. Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης, υπενθυμίζεται πως μόνον ποσοστό 20% των δημοτικών ενοτήτων έχουν θεσμοθετημένη χρήσης γης. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στόχος είναι έως το τέλος της 4ετίας να έχουν καταρτισθεί Τοπικά Χωρικά Σχέδια τουλάχιστον σε ποσοστό 55% στο σύνολο της χώρας.
Αντιπυρικοί σχεδιασμοί
Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η βελτίωση της συνεργασίας Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικοί σχεδιασμοί πρόληψης και καταστολής κινδύνου. Κύκλοι του υπουργείου αποκάλυψαν ότι για περιοχές τύπου Μάτι, που υπάρχουν αρκετές ανά τη χώρα, είναι ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα λήψης μέτρων μείωσης του κινδύνου.
Εν τω μεταξύ, λύση αναζητεί η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή οδηγία που χαρακτηρίζει αυθαίρετα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα από Ατομα με Αναπηρία. Η σχετική οδηγία, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμα, δίνει περιθώριο στις χώρες-μέλη έως το τέλος του 2020 για να εναρμονιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, πληθώρα ιδιωτικών και κυρίως δημόσιων κτιρίων δεν διαθέτουν προσβασιμότητα – κάτι που απαιτεί μεγάλο σχεδιασμό για μην υπάρξουν ποινές.
Από την έντυπη έκδοση