Στις έρευνες αναμένεται να συμμετάσχει και σχετικό κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασε χθες στο νησί και συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν επαφές με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών για την πιθανότητα να υπάρχει κάποια «πληροφορία» επί του θέματος. Την ίδια στιγμή, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εργάζονται «πυρετωδώς» τόσο στην Αθήνα όσο και στο νησί προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και πότε… χάθηκε ο εξοπλισμός χωρίς κάποιος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιληφθεί το παραμικρό.
Η υπόθεση αξιολογείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «ιδιαίτερα σοβαρή». Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνει, σύμφωνα με πηγές από τις Ενοπλες Δυνάμεις, ένας συγκεκριμένος αξιωματικός ο οποίος φέρεται να είχε βάλει την υπογραφή του στις τελευταίες απογραφές. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε απογραφή στην αποθήκη χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών. Στο τέλος του ίδιου έτους έγινε ακόμη μία, η οποία εξετάζεται. Ο οπλισμός που φέρεται να λείπει από την αποθήκη περιλαμβάνει φορητά αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες κατά προσωπικού, φυσίγγια και βραδύκαυστα φιτίλια.
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής λαμβάνουν και καταθέσεις από άλλους στρατιωτικούς, ενώ εξακολουθούν να εξετάζουν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας «λεπτό προς λεπτό», σε μια προσπάθεια να μην τους ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια.
Χαλκιδική: Ελεύθερος με περιοριστικό όρο ο μηχανικός για το δυστύχημα στο λούνα παρκ
Από τις έως τώρα έρευνες των Αρχών το ενδεχόμενο να έχει γίνει κάποιο «λογιστικό λάθος» στην καταμέτρηση του οπλισμού θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο, λόγω του είδους του «εκρηκτικού» οπλισμού που χάθηκε. Οι νέες έρευνες, πάντως, έδειξαν πως δεν υπήρξε κάποιο ίχνος παραβίασης, ενώ δεν εντοπίστηκαν «περίεργα» ευρήματα μέσα στην αποθήκη. Οι αστυνομικές αρχές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετάσουν τις «αφίξεις» στο νησί τα τελευταία χρόνια (αλλά και τους τελευταίους μήνες), σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποιο «περίεργο πρόσωπο» ξένης χώρας. «Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και τα αποτελέσματά της θα καθυστερήσουν», έλεγαν χθες στον «Ε.Τ.» αστυνομικές πηγές.
«Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από όσους «επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση». «Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες που έχουν οδηγήσει σε βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για ένα λογιστικό λάθος κατά την καταγραφή, αλλά μια απώλεια που προήλθε από αφαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα κλοπή, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης με χρήση και στρατιωτικού εισαγγελέα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος ανέφερε: «Αυτός που έχει την ευθύνη είναι ο αποθηκάριος της αποθήκης πυρομαχικών. Αυτός λοιπόν έχει μέσα στις αρμοδιότητές του να ελέγχει και να είναι σίγουρος ότι όλα τα υλικά των οποίων την απογραφή έχει στα χέρια του υπάρχουν στη θέση τους».
Σημειώνεται, πάντως, πως η παρόμοια και μεγάλη κλοπή οπλισμού από αποθήκες του Στρατού στην Κω η οποία είχε σημειωθεί το 2002, όπου είχαν χαθεί οπλοπολυβόλα, πιστόλια και τυφέκια, ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί.
Από την έντυπη έκδοση