Η φετινή σχολική χρονιά θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουνίου, με μόνο μία αλλαγή στα δημοτικά σχολεία. Αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με το θέμα του σημαιοφόρου στις παρελάσεις, καθώς από φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε πως ο σημαιοφόρος δεν θα επιλέγεται με κλήρωση, αλλά με βάση την απόδοσή του στα μαθήματα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης, στη Λέρο η Κεραμέως
Ο αγιασμός θα γίνει το πρωί, με τον πρωθυπουργό, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, να δίνουν το παρόν σε διάφορα σχολεία της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο 7ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου στις 09:30 προκειμένου να παραστεί στον αγιασμό.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αρχικά θα παρευρεθεί στον αγιασμό των σχολείων της Λέρου και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κάλυμνο, για τον αγιασμό άλλων δύο σχολείων.
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη θα βρίσκεται στις 08.30 στο 39ο και 141ο δημοτικό και 97ο νηπιαγωγείο Αθηνών, όπου τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Ιερώνυμος. Στη συνέχεια η κα. Ζαχαράκη θα παρακολουθήσει στις 11:00 τον αγιασμό στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνικών Επαγγελμάτων, στη Καλλιθέα και στις 12.30 στα Ειδικά Σχολεία Ραφήνας.
Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραστεί στις 09:30 στην τελετή αγιασμού του 170ου και το 108ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, καθώς και του 90ου και 108ου Νηπιαγωγείου στα Κάτω Πατήσια.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
Μένει η δράση «η τσάντα στο σχολείο»
Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, τα παιδιά του δημοτικού δεν θα παίρνουν τις τσάντες τους στο σπίτι. Η δράση «Η τσάντα στο σχολείο» θα συνεχιστεί και φέτος, με τα βιβλία τους να μένουν στο τέλος της εβδομάδας στις τάξεις, ώστε να περνούν πιο δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές τους.
Τι μένει και τι αλλάζει στα Λύκεια
Όσον αφορά τα Λύκεια, σταδιακά έρχονται αλλαγές που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας. Ήδη τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία και θα μοιραστούν στους μαθητές, ενώ στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα που ψηφίστηκε επί Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες.
Δηλαδή, οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια μαθήματα για το απολυτήριο, και τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, ενώ οι ώρες διδασκαλίας θα είναι έξι την εβδομάδα. Επίσης, οι ομάδες προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, ενώ όσοι απόφοιτη του 2019 θέλουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα το κάνουν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες φέτος.
Όσον αφορά τις αλλαγές που φέρνει η Νίκη Κεραμέως από την φετινή σεζόν, αυτές είναι οι εξής:
- Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
- Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
- Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Εκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.
Κλειστά σχολεία λόγω του σεισμού
Δεν θα λείψουν πάντως και σήμερα τα προβλήματα, καθώς εξαιτίας του σεισμού του Ιουλίου, κάποια σχολεία στα δυτικά προάστια της Αθήνας, κρίθηκαν ακατάλληλα. Αυτά αφορούν τις περιοχές του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου (σε πέντε από τα έξι που είχαν πρόβλημα, θα γίνουν κανονικά τελικά τα μαθήματα), της Πετρούπολης, καθώς και στο Νέο Ηράκλειο σχολείο θα μείνει κλειστό. Ομως, οι μαθητές των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές, θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε άλλα σχολικά κτίρια.
«Έχουμε φροντίσει τα παιδιά να πάνε σε όμορα σχολεία, σε διπλανά δηλαδή σχολεία. Δεν θα έχουμε μετακινήσεις παιδιών. Το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα, που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ό Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω», δήλωσε ο Σταύρος Αδάμης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας.