Το τραγικό αυτό περιστατικό είχε σοκάρει το πανελλήνιο και είχε καταδείξει τα πολλά προβλήματα στην ψυχική υγεία, με βασικό την έλλειψη των κατάλληλων υπηρεσιών για τους ψυχικά ασθενείς που τελούν αξιόποινες πράξεις. Ανάλογα περιστατικά, όπως το περυσινό, είναι κατά το προσωπικό που εργάζεται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεδομένα ότι θα συμβαίνουν.
Πέρυσι μάλιστα επεσήμαιναν σε όλους τους τόνους τη δραματική έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας άνθρωπος.
Σύμφωνα με τον νοσηλευτή, Γιώργο Αβραμίδη, η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη. Η κάλυψη των κλινών στις ψυχιατρικές δομές ξεπερνά το 150% των διαθέσιμων, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών νοσηλεύονται ακουσίως και πρόκειται για οξέα περιστατικά. «Ο συγκεκριμένος ασθενής που προκάλεσε πέρυσι την πυρκαγιά φυλασσόταν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν, αλλά η φύλαξη σταμάτησε λόγω αδυναμίας πληρωμής. Δεν υπάρχει για κανέναν ασθενή φύλαξη. Για αυτό και αναγκαστικά είναι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο (όπως και ο συγκεκριμένος ασθενής που νοσηλεύεται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο του Δαφνί). Εάν είχαν κάποια συνοδεία θα προαυλίζονταν κιόλας», λέει ο κ. Αβραμίδης στον «Ε.Τ.».
Η νέα διοικήτρια, Σπυριδούλα Καλαντζή, αρκείται να σχολιάσει ότι στο νοσοκομείο υπάρχει όντως μεγάλη έλλειψη προσωπικού και έχουν εγκριθεί κάποιες θέσεις αλλά «ως γνωστόν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες».
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς στον χώρο της ψυχικής υγείας, οι ασθενείς του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα (ψυχικά ασθενείς που τελούν αξιόποινες πράξεις), όπως ήταν και ο ασθενής που έβαλε την πυρκαγιά, νοσηλεύονται σε τμήματα χρόνιων περιστατικών ή στα τμήματα των οξέων. Λείπει δηλαδή κατάλληλη δομή φύλαξής τους, το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό (όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού), ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε θεραπευτικό πλαίσιο για αυτούς τους ασθενείς.
Οι ευθύνες
Ο εισαγγελικός λειτουργός, πάντως, καταλογίζει στους υπευθύνους του νοσοκομείου αδιαφορία για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς από δικές τους παραλείψεις, ενώ αναγνωρίζει τις ευθύνες της Πολιτείας, που επιτρέπει να κρατούνται στο συγκεκριμένο ίδρυμα «ποινικά ακαταλόγιστοι» νοσούντες.
Κατά τον εισαγγελέα, οι θεωρούμενες «επικίνδυνες περιπτώσεις» ασθενών που εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές και έχουν κριθεί ποινικά ακαταλόγιστοι, θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα και όχι μαζί με άλλους ψυχικά πάσχοντες.
Ο εισαγγελέας απήγγειλε επιπλέον κατηγορίες σε δύο από τους θεράποντες γιατρούς για παράνομη κατακράτηση, καθώς φέρονται να κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις ασθενείς που κάηκαν, τακτική που θεωρητικά απαγορεύεται, αλλά κατά τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή ελλείψει προσωπικού.
Επίσης, άσκησε πλημμεληματική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά έξι γιατρών οι οποίοι απουσίαζαν από τις εργασίες τους στο νοσοκομείο, κατά ενός διοικητικού υπαλλήλου για ψευδή βεβαίωση πυρασφάλειας του χώρου που κρατούνταν ο τρόφιμος που έβαλε τη φωτιά και κατά υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και στον ασθενή που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο, αν και στο παρελθόν έχει κριθεί ακαταλόγιστος για τα αδικήματα της πρόκλησης εμπρησμού, σωματικής βλάβης κατά συρροήν και διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου