Πρόκειται για ανηλίκους οι οποίοι έφθασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι δεν χωρούσαν στις άλλες δομές ανηλίκων που λειτουργούν στη Μόρια. Έτσι τοποθετήθηκαν στη σκηνή του ΚΥΤ.
Οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προς στιγμή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια. Άμεσα παρενέβησαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εκκένωσαν αρχικά τη σκηνή κάνοντας χρήση χημικών. Μικρές ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη του ΚΥΤ και έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία αποχώρησαν.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Ας σημειωθεί ότι σήμερα στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στα γύρω κτήματα διαμένουν 9.395 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά σε δομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης ζουν 11.689 άτομα. Από αυτούς οι 750 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ξεκίνησε ο ιατρικός έλεγχος των όσων δηλώνουν ανήλικοι προκειμένου αυτό να αποδειχθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μετακίνησής τους σε δομές ανηλίκων εκτός Λέσβου.
Η κατάσταση όμως δεν είναι ιδανική ούτε στις δομές της ενδοχώρας. Πρόκειται για συνολικά 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δύο δομές – εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) – στα νησιά, τη Λέσβο και τη Λέρο.
Οπως άλλωστε δήλωσε προχθές σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δομές στα νησιά είναι υπερχειλίζουσες, αλλά και αυτές στην ενδοχώρα είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση.
Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους (στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην ανατολική Φθιώτιδα) σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.