Γεννημένος στην Aθήνα το 1938, ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Παρισίων.
Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989). Διετέλεσε επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. Tο 1989 εξελέγη καθηγητής της Iστορίας του Nεωτέρου Eλληνισμού στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.
Tο 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Iδρύματος «Kωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τους K. Tσάτσο και K. Tρυπάνη. Εξέδωσε επίσης βιογραφία του έλληνα πολιτικού: «Καραμανλής 1907-1998» (Ίκαρος, 2012).
Ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Iδρύματος Nτε Γκωλ και επίτιμος εταίρος της Eταιρείας NA Eυρώπης του Mονάχου.
Kατά τα έτη 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Eλευθερίου Bενιζέλου του Mουσείου Mπενάκη. Μελέτησε επί δεκαετίες τον βίο και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, και πέρα από την ταξινόμηση του προσωπικού αρχείου του εξέδωσε πέντε αυτοτελή βιβλία και σωρεία άρθρων και επιμέρους συμβολών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, με τελευταίο το «Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο» (Καστανιώτης, 2014).
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής
Τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού, πανεπιστημιακού και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, πληροφορούμενος την απώλεια, δήλωσε:
«Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που συνεισέφερε με τη βαθιά επιστημονική κατάρτισή του και το πλούσιο έργο του στην κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της δυναμικής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.
Διακρίθηκε σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, για το ήθος και την επιστημοσύνη του, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.