Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα μια ιστορία με πρωταγωνιστές τον δημοφιλή σεφ-ιδιοκτήτη εστιατορίων Εκτορα Μποτρίνι και έναν επίδοξο μάγειρα-εκπαιδευόμενο απασχολεί ιδιαίτερα.
Συγκεκριμένα, ένας 19χρονος βοηθός μάγειρα ξεκίνησε να εργάζεται στο εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα, τον περασμένο Μάιο και, όπως κατήγγειλε, υπέστη βασανιστήρια και εγκαύματα στα χέρια από καυτά εργαλεία της κουζίνας και καυτό λάδι από τον υπεύθυνο της κουζίνας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης, ο νεαρός δήλωσε ότι ο υπεύθυνος τον αποδοκίμαζε φραστικά και του ασκούσε λεκτική βία.
«Μου έριξε με κουτάλι στον καρπό μου καυτό λάδι», είπε ο 19χρονος που προχώρησε σε καταγγελία και πρόσθεσε: «Την ίδια μέρα, με μαγειρική σπάτουλα, την οποία είχε τοποθετήσει ώστε να ζεσταθεί υπερβολικά πάνω στην πλάκα της κουζίνας, με ακούμπησε στο δεξί μου χέρι προκαλώντας μου εγκαύματα».
Σε όλα τα παραπάνω αντέδρασε ο Εκτορας Μποτρίνι, αναφέροντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Την έχω ακούσει την καταγγελία, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπροστά σε εμένα προσωπικά δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο, όταν είμαι εγώ όλοι είναι Παναγίες». Μάλιστα ο σεφ, μιλώντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για αθλιότητες. «Δύο μάγειρες ήρθαν σε διαπληκτισμό μεταξύ τους. Συμβαίνουν αυτά, μπορούσε να γίνει και στο δρόμο για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά στις κουζίνες, βρίζονται πολλές φορές, τι να πω… Είναι όπως στα σχολεία», είπε.
Αναφορικά, όμως, με τα εγκαύματα από λάδι, ο ιδιοκτήτης του «Etrusco» ξεκαθάρισε: «Με καυτό λάδι ο άνθρωπος πεθαίνει από τον πόνο. Δηλαδή πέφτει κάτω και λιποθυμά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Ο ίδιος πάντως επισκέφθηκε το βραβευμένο εστιατόριο για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί δύο υπάλληλοι από το εστιατόριο. Ο παρουσιαστής επιτυχημένων πρότζεκτ μαγειρικής όχι μόνο δεν έχει κλείσει όλο αυτό το κεφάλαιο, αλλά εμφανίζεται διατεθειμένος να φτάσει μέχρι το τέλος για να δει τι έχει συμβεί και να κινηθεί νομικά.
ΦΩΤΟ ΜΕ… ΝΟΗΜΑ
Η ανάρτηση στο Instagram
Λίγες ώρες μετά την έκταση που πήραν οι καταγγελίες του 19χρονου, ο Εκτορας Μποτρίνι ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram με την ομάδα του στην κουζίνα, γράφοντας όλο νόημα: «Ενα ψέμα όταν το πει μονάχα ένας, παραμένει ψέμα. Οταν το αναπαραγάγουν χιλιάδες, γίνεται αλήθεια».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»
Ακόμη, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση εκ μέρους της επιχείρησης, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Ηλία Πλασκασοβίτη, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Περιήλθε σε γνώση της επιχείρησης η καταγγελία του μαθητευόμενου μάγειρα Στέφανου Νικόπουλου για την ύπαρξη διαπληκτισμού με άλλον μάγειρα του εστιατορίου μας στην Κέρκυρα, η οποία οδήγησε κατά τους ισχυρισμούς του πρώτου σε σωματικές του βλάβες. Η πλευρά του καταγγελλόμενου μάγειρα αρνείται και αποκρούει ως αναληθείς τις κατηγορίες που εμπεριέχονται στην καταγγελία, επιφυλασσόμενη των δικαιωμάτων της και ιδίως της αστικής και ποινικής καταδίκης του καταγγέλλοντος. Η υπόθεση έχει αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφανθεί στο μέλλον. Η διεύθυνσή μας, με αφορμή το περιστατικό αυτό, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ των εργαζομένων οποιασδήποτε επιχείρησης, θα λάβει τα δέοντα μέτρα. Στην εν λόγω καταγγελία εμπεριέχονται επιπλέον ψευδείς αναφορές σχετικά με τη διεύθυνση της επιχείρησής μας, οι οποίες ως συκοφαντικές και δυσφημιστικές μας προκαλούν ζημία. Δηλώνουμε ότι για το λόγο αυτό θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη».
Μήνυμα υποστήριξης από Ηλ. Σκουλά
Ηλίας Σκουλάς και Εκτορας Μποτρίνι έχουν συνεργαστεί επί σειρά ετών. Ετσι, αποφάσισε να ποστάρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα κείμενο μέσα από το οποίο δίνει τη δική του απάντηση και εξηγεί τις κατηγορίες που έχει δεχτεί και ο ίδιος πολλές φορές.
«Γινόμαστε πανούργοι στον τρόπο που προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας για να μην κάνουμε πράγματα αναγκαία, απαραίτητα, ακόμη και ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας. Το ψυχογράφημα της θεωρίας Γκεστάλτ που προκύπτει λέγεται στην Ψυχολογία αυτοσαμποτάζ. Εμείς σαμποτάρουμε το ίδιο το συμφέρον μας…
Ο Κυριάκος δούλευε για αρκετό καιρό δίπλα μου, έμαθε πράγματα, έβγαλε χρήματα, αλλά η φυγοπονία του και ο καλά κρυμμένος, αρρωστημένος θα έλεγα, εγωισμός του δεν άντεχε αυτά που του έδινα… Αυτοτραυματίστηκε δύο φορές και έφυγε με ασθενοφόρο μέσα από την κουζίνα. Τη δεύτερη φορά θρυμμάτισε ο ίδιος το δάχτυλό του, με μια ανατριχιαστική κίνηση πάνω στο ψυγείο της κρύας κουζίνας. Ευτυχώς την όλη σκηνή την κατέγραψε η κάμερα και αποκαλύφθηκε η θλιβερή αλήθεια. Διέρρευσε ότι είμαι ο πιο άδικος άνθρωπος που έχει γνωρίσει.
Ο Δημήτρης μπήκε στην ομάδα μετά από περιπέτεια χρόνιας εξάρτησης από τα ναρκωτικά, δεν ήθελε να δουλέψει. Ηταν μάγειρας, αλλά δεν ήθελε, τους κορόιδευε όλους, και τον εαυτό του και εμένα. Ψυχοπονιάρης γαρ, ποτέ δεν αρνήθηκα τη δεύτερη ή και την τρίτη ευκαιρία σε κανέναν. Αφησε το πόστο του βρίζοντας επειδή η βοηθός μου του ζήτησε να χρησιμοποιεί γάντια όταν φτιάχνει σαλάτες… Διέρρευσε ότι ήμουν βίαιος και δεν τον πλήρωνα, γι’ αυτό και έφυγε.
Ο Πάνος είναι γιος φίλου. Μου ζήτησε να κάνει πρακτική σε εμένα, τον αγκάλιασα όπως τους γιους μου, ωραίο τυπάκι, τον πρόσεχα και τον προστάτευα. Του έκανα παρατήρηση να μην καπνίζει στην κουζίνα, χωρίς φωνές εννοείται, αφού και εγώ καπνιστής είμαι. Παράτησε τη μαγειρική, λέγοντας στον πατέρα του ότι σταματάει τη σχολή γιατί δεν θέλει “νταραβέρια με…”.
Κανένας δεν θα σας πει ότι ο Σκουλάς έπαιρνε τους Αφρικανούς λαντζιέρηδες με το αυτοκίνητό του και τους μοίραζε στα σπίτια τους στην Ομόνοια όταν είχαν απεργία τα λεωφορεία ή ότι όποτε δεν υπήρχαν χρήματα μοίραζε τα δικά του στα παιδιά. Λένε πως μόνο τα κακά νέα τρέχουν γρήγορα… Ετσι είναι… Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα πρέπει επιμελώς να κρυφτούν, κατά του θεώρημα του Γκεστάλτ.
Ο μικρός αδύναμος μαγειράκος που έπεσε θύμα βίας στο εστιατόριο του φοβερού, τρομερού και διάσημου σεφ που στις εκπομπές του παριστάνει τον κακό και τον τύραννο. Ο Γκέμπελς είπε: “Ενα ψέμα όταν το πει μονάχα ένας παραμένει ψέμα… Οταν το αναπαράγουν χιλιάδες γίνεται αλήθεια. Μη μασάτε”».
ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΣΕΦ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
Εχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για το μαγειρικό τους ταμπεραμέντο, να βραβευτούν και να μετρούν δεκάδες συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας με κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τρεις εκ των καλύτερων Ελλήνων σεφ -ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Χρήστος Αθανασιάδης και ο Χρήστος Τζιέρας- μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες στις κουζίνες εστιατορίων, για το απαιτητικό επάγγελμα του μάγειρα και για την πειθαρχία που απαιτείται.
«Οι συνθήκες στην κουζίνα είναι σκληρές, έχεις να αντιμετωπίσεις τον χρόνο, το άγχος, την πίεση, τον πελάτη, ακόμη και τη φωτιά που υπάρχει εκείνη τη στιγμή μπροστά σου και από την οποία πρέπει να προφυλαχθείς. Για εμένα δεν χρειάζονται φασαρίες, τσακωμοί, φωνές. Απαιτείται όμως οργάνωση, πειθαρχία, υπακοή στον ανώτερό σου και να σκύβεις το κεφάλι», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Γιάννης Μπαξεβάνης.
\Ο Χρήστος Αθανασιάδης, με τη σειρά του, σεφ και ιδιοκτήτης του ομίλου Nice n Easy, συγκρίνει το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μοιράζεται και μια προσωπική του εμπειρία. «Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ φυσιολογικά. Οι καφρίλες αυτές που ακούγονται κατά περιόδους δεν ισχύουν. Σίγουρα συναντάς ανθρώπους με τους οποίους δεν ταιριάζεις, άτομα με θέματα συμπεριφοράς, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Σημασία έχει εσύ πώς το διαχειρίζεσαι. Για παράδειγμα, στην αρχή της καριέρας μου ένας αρχιμάγειρας μου έκανε τη ζωή κόλαση. Σηκώθηκα κι έφυγα», δηλώνει, συνεχίζοντας: «Το Λονδίνο είναι η επιτομή των χειρότερων συνθηκών εργασίας. Οι σεφ δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι συνθήκες είναι δύσκολες. Εκεί θέλουν τον μάγειρα σκληροτράχηλο, γι’ αυτό τους βάζουν αγγαρείες, τους πετάνε λάδια, τους βάζουν να καθαρίζουν τις ράγες στα πλακάκια με οδοντόβουρτσα».
Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας, στην ίδια φιλοσοφία και λογική με τους προαναφερθέντες, παραδέχεται στον «Ε.Τ.»: «Η κουζίνα είναι ένας χώρος με άγχος, πίεση, στρες. Μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις, διαφωνίες, όμως τα τελευταία χρόνια οι υπερβολικές περιγραφές κάποιων για βιαιότητες, καψίματα, είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύουν». Ο ίδιος, μάλιστα, κλείνει με μια συμβουλή στους νέους μάγειρες: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν πάθος, υπέρμετρη αγάπη, να ξέρουν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με εξαντλητικά ωράρια και δύσκολες συνθήκες, αυτή είναι η δουλειά του μάγειρα».
Από την έντυπη έκδοση