Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα «σκοντάφτει» όχι τις τυπικές προϋποθέσεις αλλά στις ουσιαστικές που θέτει ο νόμος και ο νέος Ποινικός Κώδικας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό , ο Δημήτρης Κουφοντίνας εάν βγει έξω από τις φυλακές έστω και λίγες ημέρες δε θα σεβαστεί τους κανόνες της έννομης τάξης ενώ υπάρχει και κίνδυνος συνάντησης του με μέλη ενόπλων οργανώσεων και τέλεσης νέων εγκλημάτων.
Με το υπ’ αριθμ. 134/2019 βούλευμά τους, οι δικαστές έκριναν ότι δε συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 55 §1 αρ. 3 και 4 του Ν.2776/1999 «Σωφρονιστικού Κώδικα» για τη χορήγηση τακτικής άδειας, αναφέροντας ότι, εάν βγει από τη φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ελοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συναντηθεί με μέλη των ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, με τις οποίες ο ίδιος έχει ισχυρούς δεσμούς και να τελέσει αξιόποινες πράξεις ή να σχεδιάσει και να καθοδηγήσει αυτές, κάνοντας κακή χρήση της αδείας του. «Όντας ήδη κρατούμενος, δεν διστάζει επανειλημμένως να διεγείρει τους “αλληλέγγυους συντρόφους” του, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, στην τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων που ενέχουν πράξεις βίας (ή και απειλής βίας) κατά προσώπων και πραγμάτων, εκθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, και δη τη χορήγηση άδειας από το κατάστημα κράτησης όπου κρατείται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο βούλευμα αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει «βάσιμη προσδοκία ότι «τοιουτοτρόπως ο εν λόγω κρατούμενος θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του και η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, με την παροχή αδειών, ουδεμία ωφέλεια μπορεί να έχει για την προσωπικότητά του».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο «στολίδι» της Νέας Ιωνίας
Οι δικαστές έκριναν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας εμφανίστηκε αμετανόητος ενώπιον του συμβουλίου, όπου «εξέθεσε ότι κινείται πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εντούτοις, όταν ρωτήθηκε εάν σέβεται το ίδιο και την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί υπέρτατο έννομο αγαθό, απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας μόνον ότι σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι βιώνει δραματικά την αντινομία ανάμεσα στις πράξεις του και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων του, που είναι και δικός του».
Γεγονός, που όπως αναφέρουν οι δικαστές, καταδεικνύει ότι αρνείται συνειδητά να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και να σεβαστεί τις επιταγές της έννομης τάξης, ενώ «εξακολουθεί να μην αποδέχεται την βαρύτητα των εγκλημάτων της αφαίρεσης των ανθρώπινων ζωών, που έχει διαπράξει, καθώς και τις έννομες συνέπειες αυτών. Συνεπώς, το παρόν Συμβούλιο πιθανολογεί διότι σε περίπτωση που τύχει τακτικής αδείας, έστω και ολιγοήμερης, δεν θα σεβαστεί τις επιταγές της έννομης τάξης».
Οι δικαστές εστιάζουν και στις δηλώσεις που έχει αποστείλει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις οποίες αναφέρει ότι «η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», αναφέροντας ότι οι παραπάνω δηλώσεις παραπέμπουν ευθέως στη βία.
Παράλληλα, αναφέρονται και στον πρόλογο του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπου επισημαίνουν ότι σε σχόλιό του «δηλώνει απερίφραστα…, μετά δεκατέσσερα χρόνια εγκλεισμού κατά τα οποία προφανώς επαναστοχάστηκε, επανεκτίμησε, αναθεώρησε, ίσως, πολλές σκέψεις-πράξεις του: “Και σήμερα το ίδιο θα έκανα”».
Από τα προαναφερόμενα, καταλήγουν οι δικαστές, «συνάγεται μετά βεβαιότητας ότι στο πρόσωπο του αιτουμένου τη χορήγηση τακτικής άδειας δε συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 55 §1 αρ. 3 και 4 του Ν.2776/1999 «Σωφρονιστικού Κώδικα» για τη χορήγηση τακτικής άδειας».