Οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές, ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο, με τους υποψηφίους με υψηλές επιδόσεις να δίνουν μάχη για την πολυπόθητη θέση στα αμφιθέατρα αυτών των σχολών. Οι χαμηλές επιδόσεις, όμως, που σημειώθηκαν φέτος σε αρκετά μαθήματα καθώς και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, που άλλαξε σχεδόν το 1/3 του φετινού μηχανογραφικού σε σχέση με πέρσι, γεννά την ανάγκη ανακάλυψης τμημάτων και σχολών που δίνουν διέξοδο στην αγορά εργασίας και αρκετές εναλλακτικές στους φετινούς 100.000 υποψηφίους.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σειρά τμημάτων, μεταξύ άλλων και αυτών που θα εγκαινιαστούν φέτος, που δίνουν ευκαιρίες στους υποψηφίους, ανά επιστημονικό πεδίο.
1ο επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΕΣ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ
Νέα τμήματα σε δημοφιλείς επιστημονικούς τομείς αλλά και τμήματα που εδώ και χρόνια, παρά το ενδιαφέρον αντικείμενό τους, δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν υψηλή ζήτηση από τους φοιτητές, περιλαμβάνονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο που είναι ίσως το πιο ανταγωνιστικό. Η ζήτηση είναι υψηλή, καθώς καταγράφεται πληθώρα υποψηφίων, σε αντίθεση με τις θέσεις στα αμφιθέατρα που είναι περιορισμένες.
Φέτος, δύο επιπλέον Ψυχολογίες ιδρύονται, μία στα Ιωάννινα και μία στη Φλώρινα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, αντίστοιχα. Οι Ψυχολογίες θεωρούνται από τις πιο περιζήτητες σχολές, με τις βάσεις εισαγωγής, ειδικά στα κεντρικά ιδρύματα, να κυμαίνονται πέρσι από 17.341 μόρια (Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 17.949 μόρια (ΕΚΠΑ). Τα δύο νέα τμήματα δίνουν την ευκαιρία να εκτονωθεί η ζήτηση στον εν λόγω επιστημονικό τομέα και παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση των βάσεων, αναμένεται να έχουν αισθητά χαμηλότερη βάση εισαγωγής.
Παράλληλα, ευκαιρίες στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο δίνουν και οι ξένες φιλολογίες του ΕΚΠΑ (Ρωσική Γλώσσα και Φιλολογία, Τουρκικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών). Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φιλολογικές σχολές (Ισπανική, Ιταλική, Αγγλική), δεν χρειάζονται κάποιο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας και διατηρούν χαμηλές βάσεις. Ειδικότερα, η Ρωσικής Γλώσσας είχε πέρσι 14.925 μόρια, ενώ η Τουρκικών 13.504. Με ένα μεταπτυχιακό στη συνέχεια, οι απόφοιτοι μπορούν να απορροφηθούν σε σειρά θέσεων που αφορούν στο μάρκετινγκ, τον τουρισμό, τη μετάφραση και τη διερμηνεία.
Ευκαιρίες δίνουν και αρκετές φιλοσοφικές σχολές, καθώς κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στην περιφέρεια και υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε κεντρικά ιδρύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο) με 12.540 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Οι σχολές Πληροφορικής αποτελούν ενδιαφέρουσα επιλογή για το 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο, παρά την πληθώρα θέσεων που διαθέτει, δυσκολεύει αρκετά τους υποψηφίους στις επιλογές τους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι πολυτεχνικές σχολές τραβάνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι σχολές Πληροφορικής, ειδικά στην επαρχία, διατηρούν πολύ χαμηλά τις βάσεις τους, αν και παρέχουν πτυχίο περιζήτητο, σύμφωνα και με πληθώρα ερευνών σχετικά με την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, η οποία όπως φαίνεται έχει ανάγκη από προγραμματιστές.
Ενδεικτικά, το Τμήμα Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πέρσι είχε βάση 11.583 μόρια. Ευκαιρίες δίνει και η φετινή αντιστοίχηση τμημάτων για τις μετεγγραφές. Στην ειδίκευση της Πληροφορικής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή μεταξύ 15 ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λαμία.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΑΠΕΙ είναι μία ακόμη ευκαιρία, καθώς, αν και έχει χαμηλή βαθμολογία εισαγωγής (14.029 μόρια), ο πτυχιούχος μπορεί στη συνέχεια να ασχοληθεί με οτιδήποτε έχει να κάνει με e-government και e-learning, αρκεί να παρακολουθήσει ένα καλό μεταπτυχιακό.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα πολυτεχνικά τμήματα. Ναι μεν δημιουργούν ευκαιρίες, καθώς πολλαπλασιάζονται, όμως δεν δίνουν τα ίδια δικαιώματα. Στα νέα τμήματα οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής με λίγα μόρια, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τετραετή και ποια πενταετή. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχουν πλέον πενταετές πρόγραμμα, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στην περίπτωση των μετεγγραφών. Τα ήδη υπάρχοντα Πολυτεχνεία διατηρούν το δικαίωμα μετεγγραφών μόνο μεταξύ τους, ενώ τα «νέα» Πολυτεχνεία (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) επιτρέπεται να κάνουν μετεγγραφές μόνο μεταξύ τους και όχι με τα άλλα πολυτεχνεία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας έχει υπογράψει υπουργική απόφαση που τα μετατρέπει σε πενταετή, ώστε να μη διαφέρουν από τα υπόλοιπα! Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών έχουν δύο ταχυτήτων μετεγγραφές, ανάλογα με το πού θα εισαχθεί ο φοιτητής. Στα τετραετή πολυτεχνεία επικρατεί ακόμα μεγαλύτερο… μπάχαλο, μια και ανήκουν στην κατηγορία των τμημάτων με… καμία αντιστοίχηση. Ενδεικτικά, το Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν αντιστοιχεί με κανένα άλλο τμήμα!
3ο επιστημονικό πεδίο
Επιστημών Υγείαςm ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ, ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΑ
Τεχνολογία Τροφίμων, Γεωπονικές Σχολές καθώς και τα παραϊατρικά, όπως Εργοθεραπεία, Διαιτολογία και Φυσικοθεραπεία, είναι μερικές από τις επιλογές που θα μπορούσαν να κάνουν οι υποψήφιοι. Οι Γεωπονικές έχουν αυξηθεί, αντίστοιχα και τα παραϊατρικά, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν οι επιλογές περισσότερων υποψηφίων. Ενδεικτικά, τα πρώην ΤΕΙ Δασολογίας και Γεωπονίας σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Δυτική Μακεδονία πέρσι είχαν βάσεις στα 9.000 μόρια. Φέτος, υπάρχουν στη θέση τους πανεπιστημιακά τμήματα Γεωπονίας και Δασολογίας και δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν πολύ οι βάσεις τους.
Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα, σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία, δίνοντας την ευκαιρία σε υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες να τα «διεκδικήσουν». Παράλληλα, για τους μαθητές της Β. Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα. Η Εργοθεραπεία είναι σύγχρονη επιστήμη, η οποία στοχεύει στην παρέμβαση σε άτομα με δυσλειτουργίες και περιορισμούς στην κίνηση, στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εκτέλεση έργων, ενώ, από την άλλη, ανοίγει προοπτικές εύρεσης εργασίας σε κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ.
Προσοχή χρειάζεται στις Γεωπονικές Σχολές, καθώς μόλις σε 10 ιδρύματα αντιστοιχούν μετεγγραφές. Σε άλλα τμήματα, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος έχει τη λέξη γεωπονία, αυτά αντιστοιχούν με άλλα. Για παράδειγμα, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και όχι με τις άλλες Γεωπονικές. Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση και με τις Γεωπονικές αλλά και με τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής.
4ο επιστημονικό πεδίο
Πληροφορικής και Οικονομίας Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ… ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Τα τουριστικά επαγγέλματα αποτελούν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φετινού μηχανογραφικού. Πρόκειται για έναν κλάδο που ανθεί στη χώρα και πλέον από τον Σεπτέμβρη του 2019 δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα, σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες, μια και αυτή θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό. Τα εν λόγω τμήματα, σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση, προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους.
Ενδεικτικά, το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά είχε βάση εισαγωγής 13.488 μόρια το 2018. Τα πανεπιστήμια με τουριστικά τμήματα, μάρκετινγκ αλλά και ψηφιακά συστήματα αποτελούν εύκολα προσβάσιμες επιλογές με χαμηλό βαθμό εισαγωγής και καλές προοπτικές.
Ευκαιρίες έχουν οι υποψήφιοι και στις Οικονομικές σχολές. Ενδεικτικά, τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχουν τετραπλασιαστεί φέτος. Μεταξύ και των 10 ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές Χρηματοικονομικής και Λογιστικής.
Υπερπληθώρα παρατηρείται και στις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών δεν έχουν αντιστοίχηση, παρά μόνο μεταξύ τους. Τέλος, «ορφανό» βρέθηκε το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, το οποίο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, δεν έχει καμία αντιστοίχηση.
Από την έντυπη έκδοση