Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται, όπως πάντα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, που υποδέχονται κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο όγκο Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Η επιχείρηση «Καταιγίδα στο Αιγαίο» -όπως έχει ονομαστεί η… πολιορκία των νησιών από εφοριακούς- έχει επεκταθεί από τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και τα ξενοδοχεία, στα καταστήματα πώλησης ρούχων και κοσμημάτων, για να διαπιστωθεί αν τα εμπορεύματα διακινούνται με τα νόμιμα τιμολόγια και αν κόβονται αποδείξεις λιανικής πώλησης. Μετά το θορυβώδες λουκέτο στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Νουσρέτ Γκιογκτσέ -γνωστού ως Salt Bae- στη Μύκονο, που δεν είχε κόψει αποδείξεις 25.800 ευρώ, η ΑΑΔΕ έκλεισε για λίγα 24ωρα πασίγνωστο κοσμηματοπωλείο, επίσης στο «νησί των ανέμων», που έκανε «χρυσές δουλειές» πουλώντας στους πλούσιους τουρίστες χρυσαφικά χωρίς αποδείξεις.
Η επιγραφή «Αναστολή λειτουργίας λόγω φορολογικών παραβάσεων», που μεταφράζεται και στα αγγλικά για την ενημέρωση των τουριστών, αναρτήθηκε στη συνέχεια σε γνωστό κατάστημα ρούχων στη Μύκονο, αλλά και σε πολυτελές εστιατόριο στη Ρόδο, το οποίο οι πελάτες έβρισκαν κλειστό με κόκκινες κορδέλες. Οι ελεγκτές εξαντλούν την αυστηρότητά τους κάθε φορά που διαπιστώνουν ότι οι επιχειρηματίες παρακάμπτουν με διάφορα τερτίπια το γράμμα του νόμου προκειμένου στο τέλος της ημέρας να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, εις βάρος των εσόδων του Δημοσίου.
Από… αέρος
Η επιχείρηση «Καταιγίδα στο Αιγαίο» περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα σε θαλαμηγούς που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια. Οι ράμπο της ΑΑΔΕ έχουν σηκώσει ακόμα και drone στα νησιά πάνω από τις μαρίνες και τα λιμάνια και καταγράφουν τις κινήσεις των σκαφών χωρίς να τα αντιλαμβάνονται οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες τους.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές διασταυρώνουν και αναλύουν τα στοιχεία κάθε σκάφους για να διαπιστώσουν τα δρομολόγιά τους, τους επιβαίνοντες -ειδικά στις περιπτώσεις που είναι δηλωμένα ως τουριστικά-, αλλά και τι μεταφέρουν, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο σε παράνομες συναλλαγές. Κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά από σχετικές οδηγίες του επικεφαλής της Αρχής Γιώργου Πιτσιλή, έχουν απλωθεί σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου, με έμφαση στην Κέρκυρα, που έχει ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών.
Στο στόχαστρο
Καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, επιχειρήσεις ενοικίασης εξοπλισμού παραλίας αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες ή μικρότερα καταλύματα βρίσκονται στο στόχαστρο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο πλησιάζει η καρδιά του φετινού καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί ακολουθούν την τακτική των μεταμφιέσεων, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στους ελέγχους της περσινής περιόδου.
Μούσια, μουστάκια, ψυγεία παραλίας και… ξένες γλώσσες επιστρατεύονται ώστε οι ελεγκτές να γίνονται ένα με τους τουρίστες και να μην κινούν τις υποψίες των επιχειρηματιών και των υπαλλήλων τους. Οπως φαίνεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους ελέγχους τα οποία παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, οι εφοριακοί έχουν κλείσει ακόμα και επιχειρήσεις που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και εκεί εντοπίστηκε το γνωστό πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων για τον εξοπλισμό και τους καφέδες ή τα σνακ που σερβίρονται στους πελάτες.
Μαύρες… εργασίες
Είναι η δεύτερη φορά που ελεγκτές της ΑΑΔΕ «πολιορκούν» μαζικά τους τελευταίους μήνες τα νησιά του Αιγαίου. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πριν από την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οργάνωσε την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπετόν αρμέ», που αποκάλυψε φοροδιαφυγή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Φορτηγά με οικοδομικά υλικά για τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων κινούνταν χωρίς τιμολόγια, ενώ ολόκληρα τμήματα καταλυμάτων, πολλά από τα οποία ήταν υπόσκαφα στη Σαντορίνη, ανακατασκευάζονταν χωρίς κανένα παραστατικό.
Αντίστοιχα μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή εντοπίστηκε σε επιχειρήσεις ηλεκτρολογικού υλικού, ακόμα και σε υδραυλικές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία μπαρ και εστιατόρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγές γίνονταν μόνο με μαύρο χρήμα, χωρίς να κόβεται ούτε μία απόδειξη.
Από την έντυπη έκδοση