Η επίμαχη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, η νομοθέτηση της οποίας σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους ασθενείς, αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα στο δελτίο τιμών που θα αναρτηθεί προς διαβούλευση και το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αποτελεί «δωράκι» στις πολυεθνικές φαρμάκου. Οι ασθενείς θα «νιώσουν» στην τσέπη τους τη νέα τιμολογιακή πολιτική αμέσως μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης, καθώς απαιτείται από τις εταιρίες κάποιος χρόνος να προσαρμόσουν τις νέες τιμές.
Το υπουργείο Υγείας, πάντως, λίγο πριν από τις εκλογές, ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις. Κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει και σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αντιδράσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν. Ηδη οι πολυεθνικές εταιρίες, παρότι ο νόμος από μόνος του τις ευνοεί, καταγγέλλουν … προεκλογικούς «αυτοσχεδιασμούς» στην τιμολόγηση, ενώ τους αριθμούς αναμένουν να δουν και οι ελληνικές εταιρίες φαρμάκου, που φοβούνται πολύ χαμηλές τιμές σε ορισμένα φάρμακα με κίνδυνο να αποσυρθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αναμένεται αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα. Σε επιστολή που είχε στείλει ο Ανδρέας Ξανθός προς τους Συλλόγους Ασθενών, ανέφερε ότι από τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25% συμμετοχή), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητά τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες μειώσεις τιμών και όχι ισοσταθμισμένες αυξήσεις – μειώσεις, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις της Αριστοτέλους, κάτι που δε μοιάζει παράλογο εν όψει …εκλογών. Πρόκειται, άλλωστε, για μία καταγγελία στην οποία είχαν προβεί πριν από λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF).
«Προς έκπληξή μας ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος!», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Σύμφωνα με το νέο τρόπο, για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύει σήμερα. Η αιτιολόγηση του υπουργείου Υγείας για το νέο τρόπο τιμολόγησης είναι πως μπαίνει τέλος σε στρεβλώσεις και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης.
Οσα φάρμακα (on patent και off patent) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι 10% το χρόνο και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι τιμολογιακά πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης θα μειώνονται σταδιακά έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.
Προβλέπεται ακόμη πως τα γενόσημα φάρμακα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου έχει λήξει η πατέντα (off patent), έναντι του 50% που ελάμβαναν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ΣΦΕΕ – PIF, το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο νόμο 4600/2019 «αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης. Το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση, δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς και έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας». Με τους «ερμηνευτικούς σχεδιασμούς», όμως, που καταγγέλλουν, «οι στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα». Και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για μεγάλες μειώσεις σε γενόσημα φάρμακα, που μπορεί να σημάνουν την απόσυρσή τους από την αγορά.
Σημειώνεται ότι χθες εκδόθηκε και απόφαση που αφορά στην ένταξη 20 νέων φαρμάκων στον κατάλογο με τα αποζημιούμενα φάρμακα. Πρόκειται για 12 γενόσημα φάρμακα και ορισμένα καινοτόμα.
Από την έντυπη έκδοση