Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Μετά τον δημόσιο διασυρμό που υπέστησαν η Διευθύντρια της Εφορείας, Ελένη Μπάνου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Σπύρος Προύσαλης και την απαίτηση παραίτησής τους μέσω ενός δελτίου τύπου, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε απευθείας τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη.
Η Εφορεία είχε αμέσως και εγγράφως ενημερώσει για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου (5.11.2018), όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη πτώση λίθων από την υπερκείμενη του αναβατορίου περιοχή του τείχους», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΦΑ, γεγονός που όπως λένε «ξεχνάει» η ηγεσία του υπουργείου, όπως «”ξεχνάει” επίσης ότι την ευθύνη για την επισκευή του τείχους δεν είχε η Εφορεία, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία ξεκίνησε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και τις ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (12.4.2019).
Ακολούθησε η πτώση του κεραυνού (17.4.2019), εξαιτίας της οποίας απαιτήθηκε τόσο η επισκευή του συνόλου της ηλεκτροδότησης της Ακρόπολης, όσο και των ηλεκτρικών πινάκων ανελκυστήρα και αναβατορίου.
Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία σε διάστημα περίπου ενός μήνα και στη συνέχεια το αναβατόριο τέθηκε σε λειτουργία (22.5.2019). Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ήταν συνεχώς ενήμερη για την πορεία των εργασιών, ενώ η Εφορεία είχε ταυτόχρονα ενημερώσει για τη διακοπή και την επανέναρξη λειτουργίας του αναβατορίου με σχετική ανάρτηση στο επίσημο site του υπουργείου.
Η επίθεση αυτή είναι η κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία, στον οποίο είναι πλέον προφανές ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατεκμηρίωτες απόψεις βαραίνουν για το υπουργείο πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες της Εφορείας
Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως τους ζητήθηκε κατά τρόπο απόλυτα εξωθεσμικό και πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας».
Θυμίζουμε ότι την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ζήτησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, μετά το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «η λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Ωστόσο η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.