Σύμφωνα με την έκθεση που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Πολίτης Χίου», προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρώην εργοστάσιο, για τη διαμόρφωση του οποίου το ελληνικό κράτος έδωσε πάνω από 2 εκ. ευρώ, παραμένει ένας χώρος που δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας και υγιεινής.
Στη δισέλιδη αναφορά του ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου εστιάζει σε 6 σημεία για τα οποία θεωρεί ότι ο Δήμος θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα.
Συγκεκριμένα κατέγραψε:
– Έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας όπως μάσκες μίας χρήσης και αντισηπτικών υγρών για την αποφυγή έκθεσης σε μολυσματικές επιφάνειες.
– Μη ικανός αριθμός αποχωρητηρίων στον στεγασμένο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
– Ζητείται ο προληπτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε ευρέως μεταδιδόμενες ασθένειες, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής εκκρεμεί σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους.
– Υψηλός κίνδυνος παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στους εργαζόμενους.
– Ανεπαρκείς ασκήσεις του προσωπικού για την εκκένωση του χώρου.
Συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς πυρασφάλεια
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Στις παραπάνω ελλείψεις έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, ίσως το σημαντικότερο, που αφορά την έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας της ΒΙ.ΑΛ. παρότι κοντεύει τον ένα χρόνο λειτουργίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου όπως και φωτιστικών εξόδων κινδύνου», σημειώνει ο Τεχνικός Ασφαλείας και συνεχίζει λέγοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου διαπιστώθηκε ότι ο στεγασμένος χώρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρόσβεσης αλλά ούτε και έκθεση μελέτης πυρόσβεσης.
Τη συγκεκριμένη μάλιστα διαπίστωση επιβεβαίωσε στον «π» και στέλεχος του γραφείου Πυρασφάλειας της Π.Υ. Χίου λέγοντας ότι από την αρχή του χρόνου αναμένουν τα αναθεωρημένα σχέδια της ΒΙ.ΑΛ. αφού η πυροσβεστική έχει στην κατοχή της την κάτοψη του κτιρίου πολύ πριν την τοποθέτηση των οικίσκων φιλοξενίας μεταναστών.
«Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι ένα από τα πιο βασικά πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός χώρου», απάντησε στον «π» το συγκεκριμένο στέλεχος ερωτώμενο για το αν η ανυπαρξία του συγκεκριμένου πιστοποιητικού σημαίνει ότι η ΒΙ.ΑΛ. δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Τι θα απογίνει με τους εργαζόμενους;
Η συγκεκριμένη έκθεση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Δήμο Χίου με τον Μανώλη Βουρνού να απευθύνει έγγραφος προς το Υπ. Εργασίας με το οποίο ρωτά τι θα απογίνει με τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται στη ΒΙ.ΑΛ. μέχρι να ικανοποιηθούν οι υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας.
«Δεδομένου ότι ο Δήμος Χίου δεν ελέγχει ούτε τις συνθήκες του χώρου, ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε τις διαδικασίες που εκτυλίσσονται παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν μέχρι τη συμμόρφωση των αρμόδιων φορέων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο ή να αποχωρήσουν. Στην περίπτωση που πρέπει να αποχωρήσουν, παρακαλώ να μας γνωρίσετε πού και εάν θα απασχολούνται έως την επάνοδό τους στον χώρο εργασίας τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, χωρίς μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να έχει λάβει κάποια απάντηση.
Πηγή: politischios.gr