Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, μόνο τα αυτοδύναμα τμήματα θα έχουν δυνατότητα ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και οι διδάσκοντες θα πρέπει να προέρχονται κατά 75% από το τμήμα, ρυθμίσεις που περιορίζουν ασφυκτικά αρκετά εν λειτουργία μεταπτυχιακά. Αλλαγές έρχονται και στα δίδακτρα, τα οποία βαφτίζονται «τέλος εγγραφής» και ορίζονται έως και τρεις φορές ο κατώτατος μηνιαίος μισθός. Δηλαδή δεν θα ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Το ταβάνι στα δίδακτρα πλήττει σε μεγάλο βαθμό κυρίως τα Ιδρύματα με οικονομικές σπουδές, όπου και εντοπίζονται μερικά από τα ακριβότερα μεταπτυχιακά. Βάσει έρευνας του υπουργείου Παιδείας, από τα 735 μεταπτυχιακά που λειτουργούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, λιγότερα από το 1/3 είναι χωρίς δίδακτρα. Μάλιστα, στα ΤΕΙ δεν καταγράφηκε κανένα μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα.
Το σχέδιο νόμου θέτει υπό στενό έλεγχο τη διαχείριση των χρημάτων που θα προέρχονται από το τέλος εγγραφής αλλά και την επιβολή του. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα έξοδα του ΠΜΣ από το ίδιο το Ιδρυμα, είναι δυνατόν να προχωρήσει το τμήμα σε επιβολή του τέλους εγγραφής, το οποίο μάλιστα θα προσδιορίζεται για όλη τη διάρκεια των σπουδών.
Αντιδράσεις
Αυτή είναι και η παράγραφος στο νομοσχέδιο που αναμένεται να προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ο αριθμός των μεταπτυχιακών που ενδέχεται να βάλουν λουκέτο θα αυξηθεί κατά πολύ λόγω του περιορισμού των εσόδων. Ηδη υπάρχουν φωνές από την πλευρά των ΑΕΙ που σημειώνουν ότι με τις νέες ρυθμίσεις αν ψηφιστούν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν λειτουργικά έξοδα αλλά και αμοιβές διδασκόντων, ενώ αναρωτιούνται με ποια κριτήρια προέκυψε το ταβάνι στα δίδακτρα.
Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει δεχτεί «ψαλίδι» ύψους μέχρι και 75% μέσα σε έξι χρόνια στον προϋπολογισμό της. Κι ενώ ήδη τα Ιδρύματα παλεύουν με την οικονομική ασφυξία, το υπουργείο Παιδείας κόβει ένα επιπλέον έσοδο.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
Μάλιστα, στο επιχείρημα της ηγεσίας για συγκεκριμένα Ιδρύματα που εκτοξεύουν το ύψος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, πρυτάνεις και πρόεδροι προτάσσουν τις ελλείψεις σε διδάσκοντες που τους ταλαιπωρούν λόγω των ελάχιστων προσλήψεων μελών ΔΕΠ αλλά και της ανυπαρξίας αποθεματικών σε κάποια από τα Ιδρύματα.
Παράλληλα, στην περίπτωση του τέλους εγγραφής τίθενται περιορισμοί και στην απορρόφηση του εν λόγω ποσού από το Ιδρυμα καθώς:
* το 50% θα προορίζεται για λειτουργικά έξοδα του προγράμματος και για αμοιβές-αποζημιώσεις τακτικού προϋπολογισμού για εργασία που υπερβαίνει τις κατά νόμο υποχρεώσεις μεταπτυχιακής διδασκαλίας και έκτακτου προσωπικού καθώς και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ,
* 25% για κάλυψη λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος που αφορούν τις σπουδές δεύτερου και τρίτου κύκλου του Τμήματος στο οποίο εδρεύει και
* 25% για τη χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών.
Ελπίδα Οικονομίδη
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί