Συμμετέχοντας στην εθελοντική πρωτοβουλία της ΕΕ «Σύμφωνο των Δημάρχων», όπου τοπικές και περιφερειακές αρχές, δεσμεύονται να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους, ο δήμος Πειραιά συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 6.200 ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και ένας εκ των 128 δήμων της Ελλάδας, που διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια.
Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Trace», ο δήμος Πειραιά προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας – ΣΔΑΕ, στο οποίο περιγράφονται το ανθρακικό αποτύπωμα του δήμου σε αυτή την περίοδο, καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα και οι ενέργειες που θα γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί αφορούν αλλαγές και μετατροπές τόσο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και στα οχήματα και την εν γένει συμπεριφορά των κατοίκων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας» εγκρίθηκε μετά από αυστηρό έλεγχο, από τις υπηρεσίες υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων» και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια πληρότητας και ποιότητας.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «η έγκριση του ΣΔΑΕ είναι πολύ σημαντική για το δήμο Πειραιά, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα μια δέσμευση αλλά και ευκαιρία για το δήμο, να προετοιμαστεί έγκαιρα για τη νέα γενιά χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία πλέον, η κυρίαρχη στόχευση αυτών αφορά την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας».
Επιπρόσθετα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως η υλοποίηση του ΣΔΑΕ, θα οδηγήσει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων και των προτεραιοτήτων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε), ώστε να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε μια «Πράσινη», «Βιώσιμη», «Έξυπνη» και «γαλάζια» πόλη.