Και αφού μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας «με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών, αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις», απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό «να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος».
Σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης επεσήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος με σύνεση και νηφαλιότητα ζήτησε από τον πρωθυπουργό έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο, σημειώνοντας ότι «ο τόπος μας και η κοινωνία μας δεν έχουν την πολυτέλεια κρίσεων και συγκρούσεων εξαιτίας κάποιων ακατανόητων ιδεοληπτικών εμμονών». Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «ακατανόητη αντιδικία και κινδυνολογία».
Ακατανόητη, ωστόσο, είναι για την πλειοψηφία των ιεραρχών η στάση του κ. Φίλη, καθώς, όπως σχολιάζουν, ενώ είχε δεσμευθεί για έναν ισότιμο διάλογο με την Εκκλησία για το θέμα των Θρησκευτικών, τελικά, όπως αποδείχθηκε, αγνόησε τις θέσεις της. Μάλιστα, εκφράζουν έντονους φόβους ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα «αγγίξουν» και άλλες «κόκκινες γραμμές» που έχει οριοθετήσει η Εκκλησία, όπως είναι το ζήτημα της προσευχής στα σχολεία και τα ιερά σύμβολα.
Στο μεταξύ, «ιερά» πυρά προς την κυβέρνηση για το ίδιο θέμα εκτοξεύει και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με κοινοποίηση στους υπουργούς Παιδείας και Αμυνας υποστηρίζει πως «με τις αλλαγές στα θρησκευτικά η Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται θρησκευτικό ρατσισμό και δυσμενή διάκριση».
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου