Συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.
Μάλιστα, ο κ. Αντρουκάιτις ο οποίος υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη είχε αναφέρει στον τότε αρμόδιο υπουργό, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, πως «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης»».
Ακόμη είχε ξεκαθαρίσει πως η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».
Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».
Το ιστορικό της διαμάχης
Η κόντρα με τη Τσεχία είχε ξεκινήσει το 2016 όταν θέσπισε νόμο με τον οποίο επέτρεπε στις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.
Τόσο η Ελλάδα και ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».
Τέλη Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.
Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση, ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει. Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]