Εκτός ελέγχου τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση στη Λέσβο με το προσφυγικό: Μετά τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια με ακροδεξιούς και αντιεξουσιαστές στην πλατεία Σαπφούς κατά τη διάρκεια της υποστολής της Σημαίας από στρατιωτικό άγημα, από το πρωί σήμερα επικρατεί,ένταση στο νησί με κατοίκους να διαδηλώνουν στην περιοχή της Μόριας, αλλά και πριν από λίγο μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot να επιχειρούν να κάνουν πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης, όταν κυκλοφόρησαν φήμες περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.
Στην πορεία των κατοίκων στο στόχαστρο διαδηλωτών βρέθηκε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ ακροδεξιοί χτύπησαν τρεις κοπέλες, η μία εκ των οποίων είναι γνωστή εθελόντρια στο νησί. Και οι τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όπως καταγγέλλεται, μάλιστα, παρόντες στην επίθεση εναντίον των τριών γυναικών ήταν άνδρες της Ασφάλειας, που ωστόσο δεν παρενέβησαν.
Η κατάσταση στη Λέσβο, όμως, είναι πλέον έκρυθμη: Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, πριν από λίγο περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μέσα στον καταυλισμό αυτή την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη, ενώ κάποιοι εξ όσων μένουν εκεί, αρνήθηκαν να λάβουν φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαμονής.
Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν να δημιουργείται και νέος καταυλισμός προσφύγων, στο φυλάκιο Λεμονού στον Καρά Τεπέ. Οι εργασίες πάντως εκεί σταμάτησαν αφότου ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο χώρος παραχωρείται στο δήμο.
Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα τεσσάρων σημείων με κυρίαρχο την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ΜΚΟ από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκπροσωπήθηκε σχεδόν το σύνολο των φορέων της Λέσβου.
Με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ζητείται:
-Η άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας με τη μεταφορά του πλεονάζοντος προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές της Ελλάδας, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των διαμενόντων στη Λέσβο τουλάχιστον σε 3.000, αριθμός οποίος θα αποτελέσει και το ανώτατο όριο
-Η σύγκλιση από τα συναρμόδια υπουργεία έκτακτης σύσκεψης στη Λέσβο με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού, των εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων τοπικών φορέων, στην οποία θα εξηγηθεί το πλάνο διαχείρισης και τα σχέδια που υπάρχουν για τη Λέσβο σε σχέση με τη τοπική διαχείριση του προσφυγικού
-Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία. Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα πρέπει να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους.