Σε διαφορετική περίπτωση -αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις- τεράστιες εκτάσεις δεν αποκλείεται να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Την παραδοχή πάντως του ζητήματος έκανε και ο αναπ. ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος συμφώνησε στο να συμμετάσχουν μέλη από τις ανωτέρω στην ειδική επιτροπή που θα συσταθεί για να εκπονηθούν ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να μην απαξιωθεί και δεσμευθεί η ιδιωτική περιουσία.
Βέβαια, το θέμα που αντιμετωπίζουν νησιά όπως Πάτμος, Σύμη, Αρκιοί, Σύρος, Μύκονος, Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος και Ανάφη μόνο καινούργιο δεν είναι ενώ πολλές περιοχές εξ αυτών μέχρι πρότινος έδειχναν ασυνέπεια προς το έργο, μιας και δεν κατέθεσαν στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών πάντως είναι γεγονός ότι έφερε στην επιφάνεια προβλήματα που κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί επί δεκαετίες και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει το πλαίσιο θα απαιτηθεί πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία.
Κατά την περιφέρεια, μετά την έκδοση του Π.Δ. 32/2016, δόθηκε εντολή στις Διευθύνσεις Δασών για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση (λαδανιά, θυμάρι, άστοιβη, σπαράγγια, αχινοπόδι κ.λπ.) ως δασικές. Ετσι, εισάγεται για πρώτη φορά η έκφραση «μη ξυλώδη», με την οποία επιχειρείται ο χαρακτηρισμός της φρυγανικής χορτολιβαδικής έκτασης ως δασικής. Με πιο απλά λόγια, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, χιλιάδες εκτάσεις δεν αποκλείεται να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο αναπ. Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αυτό που συμφωνήθηκε είναι «να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί το έργο των δασικών χαρτών. Από πλευράς υπουργείου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχουν γίνει, όπως η τροπολογία για τις οικοδομικές άδειες σε χορτολιβαδικά που εξαιρούν το ακίνητο από τη δασική νομοθεσία, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που είχαν παλαιότερα είτε το 1945, είτε το 1960 αγροτική χρήση και επίσης νομοθετικά εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία».
Τα θέματα που αναμένεται να επιλύσει λοιπόν η επιτροπή αφορούν:
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
1. Το τεκμήριο κυριότητας Δημοσίου στις περιοχές των Κυκλάδων που δεν είναι ολοκληρωμένο και νομοθετημένο.
2. Τη δυνατότητα μεταβιβάσεων και πράξεων σε μικτές εκτάσεις (πολλές χρήσεις όπως γεωργική, χορτολιβαδική κ.λπ.).
3. Το ζήτημα για τη φρυγανώδη βλάστηση (φρύγανα).
Στο μεταξύ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται 6μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών των Επιτροπών Αντιρρήσεων των περιοχών που έχουν ήδη μερικώς κυρωθεί οι δασικοί χάρτες και η προθεσμία έληξε στις 25/9/2017.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς «λόγω των νέων διαδικασιών και των υφιστάμενων δομών της διοίκησης, υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχουν εκκινήσει οι εργασίες των ΕΠΕΑ ή οι εργασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Με το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παράτασης αφενός διασφαλίζεται η ολοκλήρωση των εργασιών αυτών και αφετέρου τηρούνται τα γενικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου ολικής κύρωσης των δασικών χαρτών».
Στην ίδια τροπολογία, δίνεται μικρής διάρκειας παράταση για περιοχές σε Αττική, Κυκλάδες, Τρίκαλα, Καβάλα, Δράμα και Κοζάνη για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και υπαγωγής στις διατάξεις της εξαγοράς/χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκμετάλλευση επί των αναρτημένων δασικών χαρτών. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι 29 Μαρτίου 2019.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]