Καθηγητές και φοιτητές εκπέμπουν SOS, καθώς τα κρούσματα ανομίας, βίας και διακίνησης ναρκωτικών είναι καθημερινά και δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι δύσκολα θα ξηλωθεί η παρανομία από τους χώρους της πανεπιστημιούπολης. Σύμφωνα με το προσωπικό του Πανεπιστημίου, τις ημέρες της κακοκαιρίας οι διακινητές ναρκωτικών δεν εμφανίζονταν στα γνωστά στέκια, ενώ μόλις ο καιρός παρουσίασε μικρή βελτίωση η εγκληματικότητα έκανε πάλι την εμφάνισή της. Καθηγητές καταγγέλλουν ότι «κινδυνεύουν» και ότι κακοποιά στοιχεία σπάνε αυτοκίνητα, ενώ φοιτητής δέχθηκε επίθεση από ντίλερ ναρκωτικών, την ώρα που αποχωρούσε από το πανεπιστήμιο.
Την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα παραβατικότητας και έγινε γνωστό μέσα από τον «Διάλογο», δηλαδή την ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν μεταξύ τους καθηγητές του ΑΠΘ. Αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έγραψε χαρακτηριστικά: «Τελειώνω το μάθημά μου στις 16:00 και φεύγω από τη Φιλοσοφική Σχολή. Μέρα μεσημέρι. Πηγαίνω να πάρω το αυτοκίνητό μου παρκαρισμένο από τις 9 το πρωί στο Βιολογικό και το βρίσκω με σπασμένο τζάμι, διαρρηγμένο και με κλεμμένο το radio-CD. Ελειπαν και κάτι ψιλά από ένα κουτί, δεν πειράζει, ας τα πιουν στην υγεία μου! Δεν είναι τόσο η ζημιά, ούτε η κλοπή που θα μου κοστίσουν αλλά θα αποκατασταθούν. Είναι το κενό που αισθάνομαι από την αναίτια παραβίαση του προσωπικού μου χώρου και ο φόβος από την απόλυτη απουσία προστασίας της ζωής και της περιουσίας στον εργασιακό μας χώρο, όπου είμαστε παρόντες καθημερινά. Οταν δήλωσα το συμβάν στη Διοίκηση, βρήκα εκεί έναν συνάδελφο που δήλωνε ακριβώς ίδιο περιστατικό που του συνέβη στη Θεολογική. Αλήθεια, εμείς δεν δικαιούμαστε ασύλου, στην ορθή έννοια του οποίου πιστεύουμε; Καλή χρονιά!». Η «περιπέτεια» της αναπληρώτριας καθηγήτριας έκανε πολλούς συναδέλφους της να γράψουν και να μοιραστούν στον «Διάλογο» τις δικές τους εμπειρίες.
Προχθές επίθεση από εμπόρους ναρκωτικών δέχθηκε φοιτητής γυρίζοντας από τη Σχολή του στο σημείο μεταξύ κτηρίου ΝΟΠΕ και Φιλοσοφικής. Συγκεκριμένα, ο φοιτητής Μ.Σ. που σπουδάζει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών περιέγραψε στο Foititikanea.gr το συμβάν. «Στις 17:00 γυρνώντας από τη Σχολή, μεταξύ κτηρίου ΝΟΠΕ και Φιλοσοφικής, μου επιτέθηκαν οι γνωστοί άγνωστοι ντίλερ με σκοπό να μου πάρουν το κινητό. Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία που έβγαλα για το χιονισμένο ΑΠΘ. Αυτοί με το πρόσχημα ότι φωτογράφησα αυτούς ήθελαν να δουν τη φωτογραφία και καλά. Βέβαια το κινητό ήθελαν να μου κλέψουν. Οταν δεν τους την έδειξα κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μου. Ενας ειδικά ήταν πιο απειλητικός και με κλώσησε στην κοιλιά. Τα έκαναν σε μένα που είμαι φοιτητής μέρα μεσημέρι με κίνηση στο πανεπιστήμιο. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει σε μια φοιτήτρια που κυκλοφορεί το βράδυ μόνη της από το σημείο… Θα έμεναν στην κλωτσιά μόνο; Προφανώς και όχι», είπε. Θεωρεί ότι οι φοιτητές δεν είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν άφοβα και ελεύθερα στο δεύτερό τους σπίτι, το πανεπιστήμιο. «Δεν τάσσομαι με την ολική κατάργηση του ασύλου. Πρέπει όμως να αναθεωρηθεί το υπάρχον νομικό καθεστώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα κακοποιά στοιχεία που αμαυρώνουν με την παρουσία τους το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν. Σήμερα ήμουν εγώ, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας!», κατέληξε.
Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν επιχείρηση στο ΑΠΘ και την ευρύτερη περιοχή της γειτονικής πλατείας Αγίου Γεωργίου με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. Στο πλαίσιό της συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Μάλιστα δύο αλλοδαποί, ηλικίας 20 και 22 ετών, αντικρίζοντας τους αστυνομικούς επιχείρησαν να… ξεφορτωθούν τα ναρκωτικά που είχαν στην κατοχή τους. Ο ένας πέταξε στο έδαφος δύο μικροδέματα κάνναβης συνολικού βάρους 71,8 γραμμαρίων και ο δεύτερος μικροδέμα κάνναβης βάρους 18 γραμμαρίων. Ετρεξαν να ξεφύγουν, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.
Μαρτυρία
«Το γραφείο μου βρίσκεται στη νέα πτέρυγα της Φιλοσοφικής και ζούμε καθημερινά υπό καθεστώς φόβου ακόμη και τις πρωινές ώρες. Η διακίνηση ναρκωτικών αρχίσει στις 11 π.μ. Το απόγευμα δε όσοι συνάδελφοι χρειάζεται να δουλέψουμε στο γραφείο είμαστε κλειδωμένοι κι αν πάλι έχουμε μάθημα το βράδυ στη Νέα Πτέρυγα, φεύγουμε όλοι μαζί, φοιτητές και διδάσκοντες, γιατί ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ», έγραψε στον «Διάλογο» καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]