Ολα ξεκινούν από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου, το οποίο διαβίβασε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την πληροφορία ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2018 μπήκαν στην Ελλάδα από τα σύνορα Εξοχής Δράμας-Βουλγαρίας ένας λευκός τράκτορας με ρυμουλκούμενη επικαθήμενη καρότσα και ένας δεύτερος παρόμοιος τράκτορας, οι οποίοι μετέφεραν χημικούς διαλύτες προς εταιρία που φερόταν να εδρεύει στην οδό Σαλαμίνος στο Μενίδι.
Από την αναζήτηση στο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε ότι η έδρα της εταιρίας είναι διαφορετική από τη διεύθυνση που είχε δηλωθεί και συγκεκριμένα η οδός Δυοβουνιώτου στο Αιγάλεω. Επίσης, η κύρια δραστηριότητά της είναι το χονδρικό εμπόριο κρέατος, που δεν δικαιολογούσε την παραλαβή χημικών διαλυτών.
Τα συγκεκριμένα οχήματα τέθηκαν υπό παρακολούθηση, με το πρώτο να μπαίνει σε πάρκινγκ στη θέση Αγία Παρασκευή στον Ασπρόπυργο και το δεύτερο στο ίδιο πάρκινγκ λίγες ώρες αργότερα. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε εταιρία με κύρια δραστηριότητα «Υπηρεσίες που παρέχονται από αλλαντοζυθοπωλείο».
Με κλαρκ οι υπάλληλοι μετέφεραν τις δεξαμενές σε άλλες καρότσες ή τις ακούμπησαν στο έδαφος. Το βράδυ της ίδιας μέρας βυτιοφόρο όχημα προσέγγισε τις δεξαμενές και πραγματοποίησε μετάγγιση των χημικών διαλυτών. Στη συνέχεια το βυτιοφόρο κατέληξε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Υμηττό.
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις οι αστυνομικοί αρχικά έκαναν έρευνα σε ένα επικαθήμενο με κυπριακό αριθμό κυκλοφορίας, στο οποίο υπήρχαν 15 πλαστικές δεξαμενές των 1.000 λίτρων η καθεμία, οι οποίες περιείχαν μίγμα οργανικών διαλυτών.
Στο δεύτερο επικαθήμενο εντοπίστηκαν 20 πλαστικές δεξαμενές των 1.000 λίτρων η καθεμία, επίσης με μίγμα οργανικών διαλυτών. Στο χώρο του πάρκινγκ βρέθηκε αντλία παροχής καυσίμου, χωρίς να είναι εφοδιασμένη η συγκεκριμένη επιχείρηση με την προβλεπόμενη άδεια.
Ακολούθησαν έρευνες σε πρατήριο υγρών καυσίμων 29χρονου κατηγορουμένου στον Υμηττό. Εκεί εντοπίστηκε ένα βυτιοφόρο με 4.600 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, του οποίου όμως δεν ανταποκρινόταν το χρώμα του.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο 29χρονος διαπιστώθηκε ότι διατηρεί εταιρία με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Φέρεται ένας από τους διακινητές των χημικών διαλυτών.
Ενας 32χρονος κατηγορούμενος ήταν εργαζόμενος στο πρατήριο υγρών καυσίμων, ενώ ένας 49χρονος ήταν ο υπεύθυνος του χώρου αποθήκευσης των χημικών διαλυτών, οι οποίοι προορίζονταν για την πρόσμιξή τους με υγρά καύσιμα με αποτέλεσμα την αύξηση των οκτανίων, προκαλώντας φθορά στους κινητήρες των αυτοκινήτων.
Αυτή η νόθευση απέφερε παράνομα κέρδη, ενώ δεν καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί. Ενας 54χρονος κατηγορήθηκε ως φύλακας του χώρου ενώ βοηθούσε στη μεταφορά των υπέργειων δεξαμενών που περιείχαν χημικούς διαλύτες.
Συνολικά κατασχέθηκαν 45.000 λίτρα χημικών διαλυτών, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 43.569, 89 ευρώ.
Για την έρευνα της υπόθεσης κλήθηκαν η Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το τελωνείο Ελευσίνας προέβη στον ακριβή προσδιορισμό και καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων σε βάρος του Δημοσίου, με τη σχετική πράξη να υποβάλλεται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]