Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο, Νίκο Μανιαδάκη, την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές διαψεύδουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αρνήθηκαν να παραλάβουν στη Βιέννη στικάκι με σημαντικά στοιχεία για εμπλεκόμενο υπουργό.
Ο Νίκος Μανιαδάκης απαντά με ένσταση ακυρότητας σε βάρος της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και της διάταξης για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης, ανασύρει φορολογικές εκκρεμότητες από το παρελθόν του κατηγορουμένου πλέον Νίκου Μανιαδάκη, για να διαπιστώσουν εάν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει μέχρι τώρα, προκύπτει και άλλη αξιόποινη πράξη εις βάρος του. Ερευνάται και το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.
Σημειώνεται, πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι καταγγελίες για ποινική εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση έκανε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία, στη συνέχεια, μετά από δύο καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου»… ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.
Ανταλλαγή στοιχείων
Στο πλαίσιο αναζήτησης στοιχείων τόσο για τον κ. Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων, προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να αλλάξει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων (εγγράφων, δεδομένων, e-mail κ.λπ.) έξω από τις δύο διμερείς συμβάσεις ΗΠΑ-Ελλάδος περί δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε η ανταλλαγή να γίνεται πλέον μέσω της Eurojust προκειμένου τα στοιχεία που αποστέλλονται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν.
Οι «δεξαμενές» άντλησης στοιχείων για τη στοιχειοθέτηση κατηγορίας σε βάρος του κ. Μανιαδάκη και σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων είναι πρώτον οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, για την αξιοπιστία των οποίων ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας. Η δεύτερη «δεξαμενή» είναι τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από τη Novartis. Τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέσχεσαν το μπακ απ της εταιρείας, που εντοπίστηκε σε άλλη εταιρεία, η οποία φέρεται να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη Νovartis και να έχει έδρα στον Ασπρόπυργο.
Η τρίτη «δεξαμενή» είναι τραπεζικοί λογαριασμοί, το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα.
Το «στικάκι»
Την ίδια στιγμή, από ανώτατη εισαγγελική πηγή υπήρξε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμιση μήνα αρνήθηκαν να παραλάβουν στοιχεία (στικάκι) για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα. Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχε, εκτός της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας, συνεργάτης της αλλά και ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.
Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Αγγελής.
Παρόλα αυτά, πάντως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων.
Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας, αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμη συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]