Όπως εξήγησε ο κ. Πολιτόπουλος, το γεγονός ότι τα καταστήματα λαμβάνουν έγκαιρα το περιβαλλοντικό τέλος από τη σακούλα διευκολύνει τη διαδικασία και έτσι αποδίδεται με αντίστοιχη συνέπεια στον ΕΟΑΝ. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος, προκαλώντας μάλλον εντύπωση η μέχρι στιγμής αναντιστοιχία των ποσών.
Έλεγχοι
Τα δείγματα που έχει λάβει ο ΕΟΑΝ πάντως είναι σημαντικά, μιας και περιορίστηκε η χρήση κατά 80 – 85%. Βέβαια, υπάρχουν και μελανά σημεία στο αφήγημα και αυτό γιατί παρά την υποχρέωση που έχουν μαγαζιά όπως είναι οι χώροι εστίασης ή τα mini market, αυτά επιλέγουν να μη χρεώνουν τη σακούλα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται ΚΥΑ σχετικά με αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πρόκειται να πραγματοποιούνται. Επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξουν μεικτά κλιμάκια και τα οποία θα απαρτίζονται από προσωπικό του ΕΟΑΝ και της ΑΑΔΕ, ενώ οι επιτόπιες αυτοψίες θα γίνονται σε ανύποπτο χρόνο, με τους παραβάτες να πληρώνουν ελάχιστο πρόστιμο τα 200 ευρώ.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πολλοί καταστηματάρχες επιλέγουν συνειδητά να… παρανομήσουν, υιοθετώντας αυτή τη λογική ώστε να μη δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους. Αντίστοιχα, εκτιμάνε ότι είναι δύσκολο να «πιαστούν» και ενώ τα συνδικάτα έχουν λάβει συνεχείς επιστολές από τον ΕΟΑΝ, η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Από χθες, πάντως, το περιβαλλοντικό τέλος αυξήθηκε φτάνοντας τα 0,09 λεπτά έναντι 0,04 με ΦΠΑ που ήταν το 2018 όπου και θεσπίστηκε για πρώτη φορά το μέτρο προκειμένου να περιοριστεί η άσκοπη χρήση στις πλαστικές σακούλες.
Το εξάμηνο
Η περσινή χρονιά ήταν αναγνωριστική για τους Ελληνες πολίτες, ακόμη και αν όλοι συμφωνούν πως πρόκειται ναι μεν για ένα μέτρο θετικό αλλά θυμίζει δε ένα είδος «χαράτσι». Ετσι, από τους πρώτους κιόλας μήνες οι καταναλωτές επέλεγαν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ είτε με το καρότσι της λαϊκής, είτε με σακούλες πολλαπλών χρήσεων.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και αποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ.
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.
Στόχοι
Σύμφωνα με τον αναπ. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, στόχος είναι η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025 να φθάσει στις 40 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στα μισά του στόχου που ήθελε τη μείωση της χρήσης από τα 250 τεμάχια ανά άτομο τον χρόνο στα 90 στο τέλος του 2019.
Για τα επόμενα βήματα του υπουργείου στο θέμα της μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί εδώ και 1,5 χρόνο και προβλέπει την αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους της λεπτής πλαστικής σακούλας.
«Το σύνολο αυτού του πόρου θα επιστραφεί στους πολίτες. Ηδη υπάρχει μια πρώτη πιλοτική ενέργεια όπου 50.000 λεπτές πλαστικές τσάντες, 11.000 πάνινες και 2.500 καροτσάκια θα αποδοθούν σε πολίτες σε τέσσερις δήμους της χώρας».
Το χαράτσι στην Ευρώπη
Εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβληθεί ανάλογα περιβαλλοντικά τέλη για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Ειδικότερα, σε Αγγλία και Πορτογαλία το κόστος χρέωσης είναι 0,10 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία 0,05 ευρώ. Στην Πολωνία η χρέωση επιβλήθηκε από χθες, 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ η Ιταλία τις έχει απαγορεύσει από το 2011. Ενδεικτικά, το κόστος της πλαστικής σακούλας στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι:
* Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
* Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
* Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου)
* Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
* Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
* Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
* Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]