Μάλιστα, με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα μένουν εκτός 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Eτσι, υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 ιδιοκτήτες έχασαν τις περιουσίες τους.
Ειδικότερα, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με λάθος τρόπο περιήλθαν στο Δημόσιο. Αντίστοιχα, φέτος, τουλάχιστον 5.000 ακίνητα χάνονται μιας και έμειναν εκτός νομοθετικής ρύθμισης.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ, αναφέροντας ότι είναι ανεπαρκής η παράταση για τη διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη «διάταξη αφορά δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε όλη τη χώρα, καταχωρισμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη για τα οποία αν χαθεί η προθεσμία, χάνεται και η κυριότητα».
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι ανεπαρκής διότι η παράταση αυτή σκόπιμα εξαιρεί τόσο τις 21 περιοχές της χώρας που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ήδη άρχισαν να περιέρχονται στο κράτος, όσο και τις 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018.
Παγκράτι: Πυροβόλα, εκρηκτική ύλη και χειροβομβίδες - Το «οπλοστάσιο» που εντόπισε η ΕΛΑΣ
Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως έχει πάγιο αίτημα την παράταση της προθεσμίας αυτής έως τη συμπλήρωση 20ετίας, ώστε να συμβαδίζει με τις σχετικές περί χρησικτησίας και παραγραφής διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διαμηνύουν ότι δεν μπορούσε να δοθεί αναδρομική παράταση για τις παραπάνω περιοχές, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί πως θα γίνει στο Κτηματολόγιο ο πρώην υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης.
Σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα οι περίπου 15.000 ιδιοκτήτες δεν μπορούν να έχουν αξιώσεις για τα ακίνητά τους ενώ, όπως αναφέρουν πηγές, η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι να κινηθούν νομικά διεκδικώντας αποζημίωση. Βέβαια, παραμένει θολό τοπίο αν θα υπάρξει θετική έκβαση όταν η υπόθεσή τους εκδικαστεί.
Σημειώνεται ότι «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακα, Νέα Πέραμο, Νέα Σμύρνη, Ρέντη, Νέο Ψυχικό, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]