Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, είχε διαβιβάσει για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχεται ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στη Β’ Αθηνών, στον νομό Αττικής και στον νομό Αχαΐας (κερδίζει μια έδρα), ενώ στους υπόλοιπους νόμους της χώρας δεν γίνεται καμία αλλαγή στις έδρες.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, η Β’ Αθηνών «σπάει» στα τρία, αλλά οι έδρες παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 44. Αναλυτικότερα, η Β’ Αθηνών σπάει σε Βόρειο Τομέα με 15 έδρες, σε Δυτικό Τομέα με 11 έδρες και Νότιο Τομέα με 18 έδρες.
Παράλληλα, στον νομό Αττικής, σπάσει στα δύο, σε Ανατολική Αττική με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14), ενώ μέχρι τώρα οι έδρες στην Αττική ήταν 15. Η μία έδρα της Αττικής «πηγαίνει» στον νομό Αχαΐας και οι έδρες από 8 γίνονται 9.
Σχολεία: Κλείνουν σήμερα για Χριστούγεννα - Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις
Κατά το σχέδιο του Διατάγματος το σύνολο των βουλευτικών εδρών σε όλη τη χώρα παραμένει στις 288. Στις 25 παραμένουν και οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου.
Σύμφωνα τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά και το ΣτΕ η κατανομή των εδρών, έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της χώρας που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011.
Κατόπιν αυτών το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 225/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το σχέδιο του Διατάγματος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]