Στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν αρκετά συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών με μαζικότερο αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έλαβαν μέρος περίπου 1.500 άτομα. Μετά τις 11:00 το πρωί, μαθητές συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο, από όπου και ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μάλιστα, ένας μαθητής από τον Εύοσμο διαμαρτυρόταν… έφιππος! Εξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σταμάτησαν και φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Τσιμισκή κινήθηκαν προς την Αγίας Σοφίας, από εκεί ανέβηκαν στην Εγνατία και μέσω της οδού Βενιζέλου κατέληξαν στον υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί ανάρτησαν πανό με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αρκετές φορές ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Κάποιοι μαθητές κρατούσαν πανό για να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από εκείνες της Χρυσής Αυγής.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών προχωρούσε σε συλλαλητήριο κατά των «εθνικιστικών» καταλήψεων, όπως τις χαρακτήρισε . «Η πρωτοβουλία για το Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασίστες να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».
Βέβαια ούτε στη Βόρεια Ελλάδα, που ο αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη άγγιξε το 28%, έναντι του 13,9% πανελλαδικά, έλειψαν οι αντίθετες φωνές που εναντιώθηκαν στο κλείσιμο των σχολείων. «Οι καταλήψεις υποκινούνται από φασίστες», δήλωσε στον Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης Ορέστης Θεοδωρίδης αναφορικά με το κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα. «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε εντοπίσει την πηγή των sms» που αποστέλλονται στους μαθητές «αλλά συνήθως είναι εξωσχολικοί και έχει παρατηρηθεί ότι είτε είναι χρυσαυγίτες είτε από ομάδες τέτοιου είδους που παρακινούν τέτοια συνθήματα».
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Και στις δύο μεγάλες πορείες πάντως δεν έλειψαν τα επεισόδια. Στη Θεσσαλονίκη περίπου 30-50 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν καδρόνια και ξύλα. Κατά διαστήματα επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εντόπισαν σε σημεία εκτός της πορείας, αλλά τη συμπλοκή απέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ισχυρή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Λίγο πριν από τις 14:00 και αφότου η μαθητική συγκέντρωση διαλύθηκε, μικρής έντασης επεισόδια προκλήθηκαν μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με τα άτομα αυτά να εκτοξεύουν αντικείμενα και πέτρες προς τη μεριά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Εγιναν τέσσερις προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις ανηλίκων, δύο κοριτσιών 15 και 16 χρόνων και δύο αγοριών 17 χρόνων, για φθορές σε καταστήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και στην κατοχή των παιδιών βρέθηκε ένας λοστός.
Στην Αθήνα από τις δύο το μεσημέρι ξεκίνησαν οι πρώτες εντάσεις, με νεαρούς με σφυριά και πέτρες να προκαλούν ζημιές σε καταστήματα τραπεζών κατά μήκος της Πανεπιστημίου, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι μαθητές στις κινητοποιήσεις τους, με αρκετές καταλήψεις χώρων να διαρκούν λίγες ώρες, ενώ δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί, ακόμα και βίαιες επιθέσεις εναντίον μαθητών που πρόσκεινται στην ΚΝΕ, και κατά τη διάρκεια των καταλήψεων μοίραζαν φυλλάδια κατά του φασισμού.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]