Οι κουκουλοφόροι έχουν συγκεντρωθεί στα Εξάρχεια και έχουν στήσει οδοφράγματα στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη.
Οι νεαροί αρχικά έριξαν μία μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν επί της οδού Στουρνάρη, έβαλαν φωτιές σε κάδους και οπισθοχώρησαν προς την πλατεία Εξαρχείων.
Στη συνέχεια ομάδα νεαρών βγήκε από το Πολυτεχνείο και επιτέθηκε με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.
Τα επεισόδια δεν άργησαν να επεκταθούν με τους κουκουλοφόρους να βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων και στο Πολυτεχνείο και να πραγματοποιούν επιθέσεις με μολότοφ, μάρμαρα, πέτρες και να καίνε ελληνικές σημαίες. Οι αστυνομικοί κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.
Οι νεαροί πέταξαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και από την ταράτσα του Πολυτεχνείου.
Θανατηφόρο τροχαίο στην Κύπρο: Νεκρη 20χρονη φοιτήτρια από την Ελλάδα - Μεθυσμένος ο οδηγός
Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Μολότοφ και χημικά μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο [βίντεο]
Παράλληλα νεαροί επιτίθενται με ναυτικές φωτοβολίδες στους αστυνομικούς.
Επεισόδια και προσαγωγές στους Αμπελόκηπους
Μετά το τέλος της πορείας, νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι».
Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια στις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές σε κάδους.
Έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας 22χρονος.
Διαβάστε ακόμα – «Φασίστες»: Προπηλάκισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο [βίντεο]
Παράλληλα, η κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Στην πορεία μετείχαν περίπου 3.000 με 4.000 άνθρωποι, ενώ στο τέλος της πορείας υπάρχουν και περίπου 200 αναρχικοί.
Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους.
Διαβάστε ακόμα – Οδομαχίες στην Πάτρα: Μολότοφ και χημικά μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο [βίντεο]
Κλειστοί παρέμειναν από το μεσημέρι μέχρι τις 21:00 οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».
Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.
Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμένη σημαία του Πολυτεχνείου.
Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ενώ έγιναν και μικροεπεισόδια για το ποιος θα κρατούσε τη σημαία.
Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές στην αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοιχτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξαιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που προσήλθε στο Πολυτεχνείο το Σάββατο ήταν λιγοστός.
Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.
Ένταση στο Αριστοτέλειο
Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.
Σε νέα ένταση φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Όπως τόνισαν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.