Στόχος του αστυνομικού διευθυντή Ελευθέριου Ντουρουντού είναι να εξακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα τόσο αν τελικά οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα είναι αληθή όσο και αν υπάρχουν αστυνομικές παραλείψεις και ευθύνες για όσα διαδραματίζονται στο κολαστήριο της Μόριας.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στον χώρο των Γιατρών χωρίς Σύνορα έξω από το ΚΥΤ Μόριας έχουν καταγραφεί 23 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, από τα οποία 9 αφορούσαν παιδιά ακόμα και πέντε ετών. Την καταγγελία αυτή επανέλαβε στον «Ε.Τ.» ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τα παιδιά -κάποιες από αυτές αφορούσαν και βιασμό- είτε οι γονείς των παιδιών κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία είτε οι ίδιοι οι γιατροί συνόδεψαν τα παιδιά τόσο στο νοσοκομείο όσο και στις αστυνομικές αρχές.
Η μαρτυρία
«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών. Σε κάθε ένα από τα περιστατικά αυτά, ακολουθήσαμε το ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα εάν απαιτείται, επείγουσα αντισύλληψη, πρόληψη της μετάδοσης του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εμβολιασμό και εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις παρείχαμε, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη. Στη Λέσβο, συνεργαζόμαστε παράλληλα με το τοπικό νοσοκομείο, με σκοπό την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών της σεξουαλικής βίας. Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η Αστυνομία. Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην Αστυνομία και τον εισαγγελέα.
Οι ομάδες μας βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», αναφέρει ο κ Βεΐζης.
Καιρός: Λιακάδα και άνοδος θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο - Πότε ξαναχαλάει ο καιρός
Σε αντίθετη τροχιά
Διαψεύδουν αστυνομικές πηγές, ωστόσο, ότι έχουν δεχτεί επίσημες καταγγελίες από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και αναφέρουν ότι έχουν καλέσει τουλάχιστον πέντε φορές τον κ. Βεΐζη να καταθέσει υπόμνημα με τις καταγγελίες, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Ταυτόχρονα κάνουν λόγο ότι πρόκειται για αόριστες, γενικές και χωρίς ονόματα καταγγελίες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να ελεγχθούν ουσιαστικά. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το 2018 -μέχρι στιγμής- καταγράφηκαν μία ανθρωποκτονία στη Μόρια, ένας βιασμός, 1 περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 93 επικίνδυνες, βαριές και απλές σωματικές βλάβες, 6 αδικήματα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και 9 για διευκόλυνση ακολασίας άλλων. Για περιπτώσεις δηλαδή που αφορούν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση προκύπτουν 18 κρούσματα που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν συμπίπτουν με τις 23 καταγγελίες των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Το 2017 είχαν καταγραφεί 7 ανθρωποκτονίες, μία αποπλάνηση ανηλίκου, 65 περιπτώσεις επικίνδυνων και βαριών σωματικών βλαβών, όπως και δύο περιπτώσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Σήμερα οι προσφορές για τον βιολογικό
Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν και στο υπουργείο Αμύνης οι προσφορές για το διαγωνισμό της β’ φάσης της δημιουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Μόριας και ήδη από τη Δευτέρα οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ξεκίνησαν ξανά έλεγχο στο Κέντρο Υποδοχής για να εξετάσουν εκ νέου τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Την προηγούμενη Παρασκευή παρήλθε ο μήνας που είχε αφήσει περιθώριο το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ώστε να διορθωθούν οι παρατηρήσεις που είχαν καταγραφεί και ήδη ξεκίνησαν ξανά οι αυτοψίες των αρμοδίων στο χώρο. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα καταθέσουν ξανά υπόμνημα στο Συμβούλιο με την τελική τους πρόταση, αν θα μπει λουκέτο ή όχι στο ΚΥΤ. Υπενθυμίζεται ότι η Μόρια είχε χαρακτηριστεί ως «υγειονομική βόμβα», καθώς είχαν εντοπίσει ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, συνθήκες συγχρωτισμού με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα, πλήθος εντόμων και σκουληκιών και σοβαρές παρανομίες στους χώρους που διέθεταν τα τρόφιμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]