Το σύνολο των ανδρών του ΛΣ στο νησί, με αγήματα που απέδιδαν τιμές, άνδρες των ξένων ευρωπαϊκών δυνάμεων της Frontex από τα σκάφη τους, όλα τα σκάφη στο λιμάνι, ακόμα και αυτά του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού, με μεσίστιες σημαίες και χαιρετιστήριους συριγμούς, απέδωσαν τιμές στη σορό του εμβληματικού στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Του ανθρώπου που, όπως ειπώθηκε από όλους, απέδωσε την εικόνα της Ελλάδας που μάχεται και νικά στη διάρκεια της κρίσης. Του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου που πέθανε ξαφνικά χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 44 ετών.
Στην τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα και τον εθνικό ύμνο, ήταν παρούσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενώ αποδόθηκαν τιμές στην οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου.
Από τον χώρο του λιμανιού η σορός του υποπλοιάρχου οδηγήθηκε στον ναό του Αγίου Θεράποντα, όπου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία. Μοτοσυκλέτες Harley Davison με τους αναβάτες τους (o Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν μέλος της Λέσχης Harley Davison στη Μυτιλήνη) συνόδευσαν, πορευόμενοι στον ναό, τον φίλο τους.
Με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματο, ιδιαίτερα με τα πληρώματα των σκαφών, μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας.
Αποχωρόντας από τον χώρο του λιμανιού, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ενσάρκωσε την αυταπάρνηση, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη που έδειξε όλο το Λιμενικό Σώμα στις δύσκολες στιγμές του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος έδειξε σε όλη την Ευρώπη πώς η ελληνική πολιτεία, πώς οι Έλληνες λιμενικοί μπορούν να σώζουν ζωές και να περισώζουν και την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια σε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετούμε ένα τέτοιο άνθρωπο, είναι δύσκολη στιγμή γιατί γνωρίζουμε ότι αφήνει πίσω του δύο μικρά παιδιά και μία σύζυγο. Θα δυσκολευτούνε πάρα πολύ. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον υποπλοίαρχο και να πούμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ξεχασθεί το παράδειγμά του και φυσικά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την οικογένειά του».
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο κ. Δρίτσας: «Εδώ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μπροστά στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το 602, που με αυτό το πιο μεγάλο διάστημα ανέπτυξε την πολύ σπουδαία δραστηριότητά του ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, υποκλινόμαστε, τιμάμε τη μνήμη του και σε λίγη ώρα θα τον αποχαιρετήσουμε. Τον αποχαιρετά η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι δικοί του, το Λιμενικο Σώμα, η Μυτιλήνη, η Λέσβος, το Αιγαίο ολόκληρο, η Ελλάδα ολόκληρη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, πολύ σωστά έχει ειπωθεί, είναι και θα πρέπει να είναι, και έτσι πρέπει να το πούμε όλοι, το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτός που μπόρεσε να μας δώσει και με τον επαγγελματισμό του και με τη δημοκρατική νομιμότητα και με τον ανθρωπισμό του εκείνα τα εργαλεία για να ζήσουμε και ως λαός και ως χώρα. Μας έχει διδάξει πολλά, τον ευγνωμονούμε και τον ευχαριστούμε και η οδύνη μας συμπαραστέκεται στην οδύνη της οικογένειάς του και του Σώματος. Τιμάμε τη μνήμη του και θα την τιμάμε πάντα».
Παρών στην τελετή ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο οποίος ανέφερε: «Η απώλεια του Κυριάκου, που από πάντα γνώριζα και πάντα γέμιζε ως πολίτης καταρχήν την πόλη, αλλά και του ανδρός του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, που με το όνομά του ταυτίζονται όλοι οι συνάδελφοί του για την αυταπάρνηση και το ήθος του Έλληνα λιμενικού, είναι μία απώλεια μεγάλη. Καταρχήν για την οικογένειά του αλλά και για το Λιμενικό Σώμα και φυσικά για την κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την αγάπη μου στα παιδιά του και σε όσους πονούν αυτήν τη στιγμή».
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος
Ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους πολλούς κυβερνήτες του Λιμενικού Σώματος που από το 2015 μέχρι και σήμερα συμμετείχε σε αναρίθμητες διασώσεις προσφύγων. Ωστόσο κατάφερε να ξεχωρίσει για την αυτοθυσία του, τον ταπεινό του χαρακτήρα και την τεράστια συνεισφορά του.
Μόνο το 2015 έσωσε από το θάνατο 5.000 πρόσφυγες, ενώ δεν σταμάτησε μέρα να επιχειρεί με το πλήρωμά του. Εκείνος βέβαια δεν μετρούσε ποτέ τους διασωθέντες, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 8.000, αλλά όσους δεν κατάφερε να σώσει. Για ένα από τα ναυάγια που με αυτοθυσία πάσχισε για 10 λεπτά να επαναφέρει στη ζωή ένα βρέφος μόλις 18 μηνών βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τις «Εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου».
«Μου κόπηκε η ανάσα, άρχισε να μου τελειώνει το οξυγόνο, αλλά στο πρόσωπο της μικρής είδα τις δυο μου κόρες και είπα πως δεν μπορούσα να την αφήσω να σβήσει. Τελικά δεν τα κατάφερε. Για μέρες πολλές η τραγική σκηνή ερχόταν κάθε βράδυ στον ύπνο μου σαν εφιάλτης κι ακόμη με στοιχειώνει», είχε πει το βράδυ της βράβευσης σε συνέντευξή του. «Εκείνο το βράδυ καταφέραμε να σώσουμε 48 άτομα, αλλά τα δύο που χάσαμε σκίασαν τη χαρά μας. Δέκα παιδιά έχω μαζέψει νεκρά. Θυμάμαι ένα προς ένα τα προσωπάκια τους χωρίς ζωή. Θυμάμαι τα ρούχα που φορούσαν, τη στάση του σώματος, νομίζω πως όλα είχαν μια έκφραση τρόμου στο πρόσωπο, ήξεραν πως η μάχη είναι άνιση».
Μετά από κάθε διάσωση, όσο δύσκολη και αν ήταν, γύριζε στο σπίτι. Οπως είχε πει στον «Ε.Τ.», «η αγωνία μου είναι να μην παίρνω μαζί μου στις κόρες μου τη στεναχώρια και τις δυσκολίες. Δεν με νοιάζει να δουλεύω 18 ώρες, 48 ώρες συνεχόμενα, με νοιάζει να μην έχω νεκρούς. Δεν θέλω, με βλέπουν οι κόρες μου επηρεασμένο από αυτά, αυτό το προσπαθώ πολύ».
Το ντοκιμαντέρ «4,1 Miles», το οποίο αφηγείται τη ζωή του Κυριάκου, έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ, καθώς προτάθηκε για Οσκαρ. Ο ίδιος, με προσφυγική καταγωγή από τη Νικομήδεια, μεγάλωσε στη Λαγκαδά της Μυτιλήνης. Γέννημα θρέμμα του τόπου του και της ναυτικής του παράδοσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών και ναυτολογήθηκε για 2 χρόνια σε ποντοπόρο πλοίο. Στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα όπου για 16 χρόνια υπηρέτησε πιστά, κυρίως πάνω στη γέφυρα του πλωτού σκάφους «602» στο οποίο ήταν κυβερνήτης.
«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;», τον είχε ρωτήσει ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όταν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από 5.000», του απάντησε ο αξιωματικός.
Ο κ. Φάιμαν δεν άκουσε την απάντηση και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Ο Κυριάκος από συστολή δεν τον διόρθωσε, ωστόσο τον διόρθωσαν όσοι ήταν τριγύρω και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές. «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο τότε καγκελάριος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]