Στην Ελλάδα της κρίσης τα περιστατικά κακοποίησης είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ τα αδέσποτα έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι περισσότεροι δε σέβονται τα ζώα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται παντού γύρω μας, σε όλους τους δρόμους, τις πλατείες, τα σοκάκια, τις χαρές, τις τραγωδίες, τις λύπες, κάτι που αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.
Με τα πλάγια γράμματα είναι οι λεζάντες της φωτογράφου:
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/ Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018
Καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην δύση του, το σκοτάδι πέφτει στην κατεστραμένη από την μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην περιοχή Μάτι στην Ραφήνα.Το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς καθώς οι φλόγες στο πέρασμά τους έκαψαν τα πάντα. Η ηλεκτροδότηση καθώς και η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και ελάχιστοι από τους κτοίκους της περιοχής παραμένουν την νύχτα εκεί.Οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για αγνοούμενους συνεχίζονται μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είναι συνεχείς.Σε όσα σπίτια δεν έχουν καεί ή είναι μισοκατεστραμένα, οι κάτοικοι παραμένουν εκεί γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους ή επειδή δεν έχουν αλλού να πάνε όπως ο κύριος Χάρης με τα τρία σκυλιά του που το σπίτι του γλύτωσε από την φωτιά με ελάχιστες υλικές ζημιές. Είχε αποφασίσει μου είπε, ή να γλυτώσουν και οι τέσσερις ή να πεθάνουν μαζί. Το μαγειρείο του στρατού δίνει φαγητό σε όποιον ζητήσει (από τους κατοίκους, μέχρι τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή και καλύπτουν το ρεπορτάζ) και στο κέντρο του οικισμού, αλλά και στο αντίσκηνο που έχει στηθεί στην παραλία Αργυρή Ακτή. Στην καφετέρια ΜΙΑΟΥ στην οδό Ποσειδώνος 20, οι ιδιοκτήτες Παύλος Λάππος και Χαρά Αλιφέρη, έστησαν κέντρο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης και τα διανέμουν μέχρι αργά το βράδυ σε όποιον έχει ανάγκη. Συνεργάζονται με τους γιατρούς του Κόσμου και τους δίνουν τα φάρμακα που συγκεντρώνονται εκεί. Παράλληλα περίπου 60 εθελοντές που έχουν εκεί την βάση τους προσφέρουν στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής όποια βοήθεια τους ζητηθεί. Σε κάθε γωνία στα μικρά στενά του οικισμού βλέπεις νερό και ξηρά τροφή για τα αδέσποτα, από ομάδες εθελοντών που βρίσκονται εκεί για την περίθαλψή τους. Φεύγοντας από εκεί αργά το βράδυ, τα μάτια μου και η ψυχή μου ήταν κατάμαυρα. Δεν υπήρχαν λόγια παρηγοριάς να πω σε όσους μίλησα μαζί τους. Μόνο δύναμη και κουράγιο.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Πέμπτη 10 Μαΐου 2018
Επίσκεψη της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα στην Ιερά Μονή Καισαριανής. Η Δούκισσα που συνοδεύονταν από την υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου ξεναγήθηκε στους χώρους του μοναστηριού και παρακολούθησε δρώμενο από μαθητές της Σχολής «Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ» που ήταν εμπνευσμένο από την σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Παναττική δράση για την Υγεία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας -στα νοσοκομεία- για τα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών. Αναρτημένο πανό από την στάση των γιατρών και του προσωπικού στο Λαϊκό νοσοκομείο.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τρίτη 6 Μαρτίου 2018
Ένας άνδρας παίζει μπουζούκι, παρέα με τον σκύλο του,σε ένα από τα δρομάκια του Λυκαβηττού.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
Οι κάτοικοι της Μάνδρας με την αρωγή της πυροσβεστικής και των αρμόδιων φορέων, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να περισώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους που χάθηκαν μέσα σε δυο ώρες στην λάσπη από την καταστροφική πλημμύρα της Τετάρτης.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από 1 έως 3 Νοεμβρίου.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τρίτη 28 Μαρτίου 2017
Σκύλοι στην υπηρεσία της αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση για ανίχνευση ναρκωτικών, εκρηκτικών, περιπολία και για την φύλαξη υψηλών προσώπων.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Κυριακή 3 Απριλίου 2016
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων από τους atenistas, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων ζώων.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Στιγμιότυπα έξω από την αίθουσα που γίνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές του Κορυδαλλού.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τρίτη 21 Απριλίου 2015
Η συντροφικότητα στην βόλτα.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Η Ρεγγίνα, δηλαδή η βασίλισσα, είναι η γάτα της ΓΣΕΕ. Υιοθετημένη από την Ομοσπονδία, δέχθηκε να φωτογραφηθεί για εμένα το 2006,πάλι σε αντίστοιχη συνεδρίαση της ολομέλειας. Τότε ήταν απλά ένα γατάκι περίπου 7 μηνών. Σήμερα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας για την απόφαση γενικής απεργίας, η Ρεγγίνα αδιαμφισβήτητη βασίλισσα, φωτογραφήθηκε και πάλι επτά ολόκληρα χρόνια μετά, κάνοντας τις δικές της παρεμβάσεις όπου εκείνη κρίνει ότι χρειάζεται και με την εμπειρία στο εργατικό κίνημα 7 ολόκληρων χρόνων.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Γυναίκα ζητάει την βοήθεια των συμπολιτών της, κρατώντας αγκαλιά ένα σκύλο, σε πεζοδρόμιο της Αθήνας.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012
Υποδοχή του Προέδρου του Ισραήλ Σίμον Πέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μαθητές έστρεψαν το κεφάλι δεξιά την στιγμή που περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φορούσε μαύρα περιβραχιόνια ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου. Στη φωτογραφία ο «Λουκάνικος».
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Μέλη του συλλόγου εργαζομένων βιβλίου-χάρτου, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε κεντρικά βιβλιοπωλεία του κέντρου, κατά της απόφασης της Νομαρχίας να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή. Φωτογραφία από το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στην οδό Πανεπιστημίου.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / 30 Μαρτίου 2007
Μια γάτα στον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / 6 Μαΐου 2006
Στιγμιότυπο από την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στα πλαίσια του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Φόρουμ που έγινε στην Αθήνα.
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / 24 Ιανουαρίου 2001
«Στρώσε το στρώμα σου για… δυο!»
Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / 31 Δεκεμβρίου 1999
Μετά τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς η Νατάσα Καραμανλή έδωσε δώρο στον σύζυγό της ένα κουτάβι δύο μηνών. Το όνομα του δεν έχει ακόμα αποφασιστεί!
H Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:
Άρθρο 1
1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]